El carrer del Balç de Manresa serà l'escenari de dues de les novetats de la programació nadalenca d'enguany a la ciutat: L'estrena de l' Avantpessebre i d' El Poema de Nadal de petit format.

Però, què és l' Avantpessebre? Doncs és un pessebre vivent que es farà el cap de setmana del 15 i 16 de desembre -abans del pessebre vivent del Pont Llarg, del dia 26- i que ambientarà escenes bíbliques que van tenir lloc abans del naixement de Jesús.

Josep Torras, director de l'Associació Teatral el Teló, va explicar ahir, en l'acte de presentació de la programació nadalenca d'enguany -que inclourà més d'un centenar d'activitats gràcies a la implicació de 70 col·lectius-, que començarà amb Moisès i el seu germà Aaron demanant al faraó que deixi partir els hebreus d'Egipte i acabarà amb Josep i Maria demanant lloc a la posada i havent-se'n d'anar a l'establia. Les escenes han estat adaptades per representar-se al carrer del Balç, els dos dies de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre.

D'altra banda, Albert Tulleuda, de Fira de Manresa, va explicar que després que es deixés de fer El Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra, per part de l'Orfeó i els Carlins, s'havia considerat adient «intentar oferir-lo en un espai reduït, íntim, amb un format molt diferent, de microteatre, amb 20 o 30 persones a cada sessió al carrer del Balç i amb voluntat que sigui auster i profund».

Serà el cap de setmana del 22 i 23 de desembre, a 2/4 de 6, a 3/4 de 7 i a les 8 de la tarda. En total seran sis sessions amb l'actuació d'Alícia Puertas, Ivan Padilla i Arnau Barrios.

A banda de Torras i Tulleuda, van intervenir a la roda de premsa de presentació de la programació de Nadal Roser Alegre, de la Casa Flors Sirera; Àngels Serentill, del Pessebre Vivent del Pont Llarg; Francesc Villegas, del Grup Pessebrístic de Manresa; Neus Capdevila, de la biblioteca de l'Ateneu Les Bases; Alba Llobet, del Centre de Normalització Lingüística; Josep Maria Soler, dels Carlins; Imma Torrecillas, de l'Agrupació Cultural del Bages; Joaquim Vert, de l'Associació de Comerciants de Sobrerroca, Plaça Major, Sant Miquel i voltants; i Meritxell Prat, de la Ludoteca Ludugurus. En total són més d'un centenar d'activitats que tindran entre els plats forts la Fira de Santa Llúcia el dia 15 a la baixada de la Seu i la plaça Major, i el dia 16 a la plaça Major; el pessebre vivent del Pont Llarg, el dia 26; el pessebre monumental i exposició de diorames, a l'Espai 7 del Centre Cultural el Casino, del 15 de desembre al 6 de gener; els Pastorets dels Carlins, els dies 26, 29, 30 de desembre i l'1, 4 i 6 de gener a les 18 hores; el Campi qui Jugui, del 27 de desembre al 4 de gener; el Príncep Assuan, el 29 i 30 de desembre i 1, 2, 3 i 4 de gener a la plaça Major, i la Cavalcada de Reis el 5 de gener, que començarà a 2/4 de 7 de la tarda a la Muralla de Sant Francesc.

A més hi haurà tres mercats nadalencs d'artesania: la Fira de Nadal Imagina't, el 15 de desembre al pati del Kursaal; el mercat Somiatruites, el 15 i 16 de desembre a la Plana de l'Om; i el Mercat Ètic, de petits creadors i artesania, el 15 de desembre a la plaça Serarols. El Centre de Normalització Lingüística Montserrat promou les campanyes «I tu, jugues en català?», per donar a conèixer l'oferta de jocs i joguines en català, i «Vine a buscar la carta als reis».