L'Ajuntament de Manresa funcionarà durant el 2019 seguint un pressupost de 87.204.999 euros, el més alt que ha tingut la ciutat des del 2009. Incrementarà en 731.080 euros el d'enguany i inclourà 9,29 milions d'inversió, una quantitat molt similar als 9,4 milions del pressupost del 2018.

Són gairebé 19 milions d'euros d'inversió en 2 anys i marquen el sostre d'inversió d'aquest mandat que acaba: el maig que ve hi ha eleccions municipals.

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va fer pública, ahir en roda de premsa, la proposta de pressupostos que serà portada a aprovació al ple municipal de dijous que ve, on es preveu que passi el tràmit sense incidències gràcies a l'àmplia majoria de l'equip de govern format per Convergència i Esquerra.

El pressupost manté el rumb de gestió marcat fins ara pel govern «sense estridències remarcables», va assegurar el regidor d'Hisenda, però assegurant que «cada regidoria pugui anar una mica millor».

Dintre del joc d'equilibris que permet quadrar el pressupost tindrà un paper important l'any que ve l'endeutament previst de 7,2 milions d'euros, 1,2 milions superior als 6 milions que s'han demanat enguany. Sala, però, va voler deixar clar que l'endeutament seguirà baixant «perquè demanem als bancs menys diners dels que els retornem».

El regidor d'Hisenda ha destacat que, després d'anys de dificultats financeres, en aquests moments «estem pagant als proveïdors per sota dels 48 dies de mitjana, la xifra més positiva dels últims exercicis». Així mateix, ha destacat que l'Ajuntament de Manresa en acabar l'any situarà l'índex d'endeutament per sota del 60%, amb un deute de 40,8 milions d'euros. Si es tenen en compte tots els consorcis i les empreses municipals, l'endeutament global quedarà a final d'exercici per sota del 73% (l'any passat era del 77,32%), «una dada molt positiva que ens permetrà estar per sota del 75% d'endeutament un any abans de la data compromesa amb el ministeri d'Hisenda». El regidor ha recordat que «l'any 2011, l'endeutament de l'Ajuntament estava situat en el 118%».

La importància d'aquests percentatges és que per sobre del 75% es veu restringit l'accés al crèdit i l'Ajuntament ha passat anys sense poder acudir lliurement als bancs per demanar préstecs.

Puja en mig milió d'euros la despesa destinada a personal, un altre mig milió en neteja i enllumenat, 100.000 euros en un pla de xoc de manteniment d'escoles, i un augment de 60.000 euros en el servei d'atenció domiciliària. Les beques menjador passen dels 180.000 euros del 2018 a 277.000 euros l'any vinent. L'aportació als plans d'ocupació suma 4 milions i n'arribaran més.