La partida més gran destinada a inversió del pressupost del 2019 de l'Ajuntament de Manresa és la d'1,7 milions d'euros per pagar sentències judicials, de la qual 1,5 milions seran per afrontar una altra anualitat de la sentència per l'expropiació d'un terreny al carrer de les Saleses, al barri de les Escodines. El total de la sentència seran 11,1 milions d'euros als quals caldrà sumar els interessos, que el govern municipal calcula que seran d'uns 1,5 milions. La clatellada sumarà a l'entorn de 12,6 milions.

L'import dels interessos, segons ha calculat l'Ajuntament, serà similar al d'una de les anualitats en què s'ha fraccionat el pagament de la sentència.

Cal recordar que els amos del solar de 5.200 m2 al carrer Saleses número 9, al darrere de les cases del carrer Viladordis i del passatge del Puig, van instar-ne l'expropiació després de passar el termini legal d'afectació urbanística sense que el govern municipal mogués fitxa. No es van posar d'acord en el preu i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va marcar el preu en 1,1 milions d'euros més interessos, en sentència confirmada pel Tribunal Suprem.Pagament a terminis

Per fer front a la descomunal clatellada pel terreny ple de canyes i amb un fort desnivell al barri de les Escodines, l'Ajuntament va pactar un pagament a terminis. Entre el 2014 i el 2020, l'Ajuntament pagarà 10,7 milions d'euros als quals cal sumar els 347.529 euros que va ordenar transferir als amos del solar el 8 de juny del 2011, que era la quantitat que considerava que valia el solar. Entre 0,3 milions i 12,6 milions hi ha una disparitat de criteri de 12,3 milions.

La clatellada s'apama millor quan es compara amb el cost d'actuacions com els 12 milions del Kursaal, els 12 milions del Centre Tecnològic o els 15 milions del Casino (inclosos els 8,3 del cost de l'expropiació), sobretot si es té en compte que per fer aquestes obres hi van posar diners altres administracions i ara ho ha de pagar tot l'Ajuntament.

Els moments clau

  • La pel·lícula dels fets de la clatellada judicial més gran rebuda mai per l’Ajuntament, després que els amos d’un solar afectat urbanísticament a les Escodines n’instessin l’expropiació, és aquesta:
  • El 21 de juliol del 2006, Jordi Ramentol Garcia-Milà, actuant aleshores en nom de Béns i Patrimonis Olesans SL, va presentar a l’Ajuntament un escrit advertint de la voluntat d’iniciar, per ministeri de la llei (el dret dels afectats urbanísticament a exigir que siguin expropiats després de 5 anys sense que l’Administració hagi mogut fitxa), un expedient d’expropiació forçosa amb relació a la finca de 5.200 m2 situada al carrer de les Saleses número 9 de Manresa.
  • A l’advertiment el va seguir la presentació, un any més tard, el 31 de juliol del 2007, d’un càlcul amb el valor de la finca. L’expedient administratiu va concloure amb la determinació del preu just per part del Jurat d’Expropiació de Catalunya, Secció de Barcelona, de data 18 de juliol del 2008, per valor d’1.228.263 euros.
  • Tant els propietaris expropiats com l’Ajuntament van presentar sengles recursos al TSJC.
  • El Tribunal Superior de Justícia va dictar sentència el 8 de febrer del 2011 en què declarava la procedència de l’expropiació i desestimava el recurs de l’Ajuntament. Va estimar parcialment el recurs dels propietaris, que va anul·lar la valoració anterior, i va marcar que el preu just de la finca expropiada havia de ser d’11.117.406 euros més interessos.
  • L’Ajuntament va presentar al Tribunal Suprem recurs de cassació i confiava que rebaixés el preu de l’expropiació.
  • El 8 de juny del 2011, l’Ajuntament va ordenar el pagament a favor dels expropiats de l’import corresponent al que considerava que valia el solar: 347.529 euros.
  • Els propietaris expropiats van sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el 15 d’abril del 2013, l’execució provisional de la sentència.
  • Els propietaris van sol·licitar el pagament del diferencial del preu just (10.769.876 euros) en 4 anys juntament amb els interessos legals fins al 31 de març del 2013 (2.760.609 euros), a més dels interessos que es continuessin meritant.
  • L’Ajuntament va presentar un escrit d’oposició i oferia la possibilitat de pagar-ho en 7 anys. Així mateix es manifestava la no conformitat de l’Ajuntament amb la concreció dels interessos.
  • L’Ajuntament i els amos del solar van acordar formalitzar un conveni de transacció judici per al pagament de l’expropiació, que el ple va aprovar el juliol del 2013.
  • El 28 de gener del 2014 el Suprem va confirmar la sentència del TSJC i desestimar el recurs de cassació.
  • El novembre del 2015, el TSJC va sentenciar a favor de l’Ajuntament en un plet per decidir qui tenia el domini de la finca expropiada mentre no es pagava tot el preu, i així va aflorar públicament la sentència del Suprem.
  • El desembre del 2018, el regidor d’Hisenda, Josep Maria Sala, va afirmar en la presentació del pressupost del 2019 que l’Ajuntament treballa amb la hipòtesi que els interessos de l’expropiació equivaldran, aproximadament, al pagament d’una anualitat.