Més coreografies, més llum, més color, més confeti... La cavalcada de Reis de Manresa serà «més lluïda i tot» que la de l'any passat, que va ser retransmesa per TV3 a tot Catalunya, ha assegurat a Regió7 Imma Torrecilla, responsable del Grup Cultural de l'Agrupació Cultural del Bages, que l'organitza amb l'Ajuntament. Més lluïda que l'anterior, que va ser multitudinària, perquè «hem tingut més temps per treballar-la». La comencen a repensar l'endemà de Reis i el treball fort arrenca el setembre. El seu camp de treball és en una nau de Bufalvent.

La comitiva començarà avui a les 6 de la tarda a la Muralla de Sant Francesc i farà el mateix recorregut estrenat el 2016, que inclou la part final a partir de Sant Domènec amb Melcior, Gaspar i Baltasar i un petit seguici anant a peu fins a la plaça Major amb la gent podent-los saludar a peu pla.

Més de 900 persones fan possible la cavalcada, que inclourà 17 carrosses. Les tres dels Reis, estrenades l'any passat, han millorat la il·luminació per donar un efecte tridimensional a les figures que les presideixen, inspirades en la Seu, el Casino i el Kursaaal. La car-rossa del mecano no sortirà i, en lloc seu, ho farà una altra on hi haurà un dels ponts que han servit per representar la capitalitat cultural de Manresa el 2018 decorada per una colla de nens en un taller impartit per l'artista Susana Ayala. La carrossa de la lluna s'ha reconvertit en la carrossa de l'estel. S'ha remodelat la carbonera, cedida per l'Associació de Veïns del Poble Nou, i de la de l'estel d'aquesta entitat veïnal se n'ha eliminat la base, que ja estava velleta i l'estel s'ha traslladat a la que protagonitzava la lluna. També estrenaran carrossa dels somnis els dos projectes contra la pobresa infantil dirigits per sor Lucía (vegeu-ne la informació a la part inferior).

En primer lloc s'ubiquen les carrosses de fantasia (jocs, vaixell pirata, el cargol, els regals, la carbonera...). Seguidament hi ha la de l'hereu i la pubilla, la de l'àngel, el grup que acompanya la del Carter Reial i, finalment, les carrosses dels Reis d'Orient, precedides pels seus respectius banderers, torxers i patges. Tancarà la cavalcada la carrossa amb el pont.

Torrecilla situa en 500 quilos els caramels que repartiran els Reis i el Carter Reial, i en 80 quilos el confeti que es llançarà des de la pràctica totalitat de les carrosses, mentre que l'any passat només n'hi havia al vaixell pirata.

Gent a tot arreu

Quant al recorregut, a banda d'apostar per l'estrenat el 2016 «perquè ens agrada» i agrada, i perquè tingui temps per arrelar, comenta que, coincidint amb la supressió de les cavalcades de Cal Gravat, la Balconada i la Sagrada Família el 2017, «vam notar més afluència durant tot el recorregut, sobretot a la Bonavista i a la carretera de Vic, que abans estaven menys poblades». Lògicament, «el plat fort continua sent el Passeig, Guimerà i la Muralla de Sant Francesc i de Sant Domènec».

La cavalcada acabarà a l'ajuntament amb els Reis adorant el nen Jesús i amb la sortida al balcó, on l'alcalde els lliurarà la «clau màgica» de totes les llars de la ciutat i s'adreçaran als presents.