La forta demanda de tortells de Reis ha tornat a provocar enguany llargues cues i aglomeracions a les pastisseries de Manresa aquest dissabte, que esperen repetir durant tot el matí de demà. En general, preveuen tancar les festes amb un lleuger increment de tortells venuts respecte l'any passat.

Cap a les 12 del migdia ja hi havia una trentena de persones que feien cua a l'exterior de la pastisseria La Llaminadura de la carretera de Santpedor, que no ha pogut abaixar la persiana fins gairebé les 3. «Tant el 5 com el 6 de gener són dies de molta feina», apuntava Carme Moreno, de la Llaminadura, però explicava que aquest matí ha estat especialment mogut possiblement pel fet de ser dissabte, en què no hi ha tanta gent treballant com els anys en què s'escau en un dia entre setmana. En aquest establiment, el nivell de comades ha estat «similar» al de l'any passat, i esperen igualar les vendes amb les compres d'aquest matí. El tortell de nata amb fruites i el de massapà, continuen sent les especialitats estrella.

També ho són a la pastisseria Perarnau del carrer Carrió de Manresa, on els preus s'han mantingut com l'any passat entre els 30 i els 32 euros segons el tipus de tortell. El seu responsable, Joan Ramon Perarnau, explica que també té una bona demanda el tortell de pasta de full, que porta nata sense sucre, i en menor mesura, la lionesa, el brioix danès, o el tortell que substitueix la fruita per l'ametlla filada o la crema cuita, ja siguin amb nata, crema o trufa. I és que, la tendència d'aquests últims anys «és a fer-los menys dolços», reduint la quantitat de sucre, sobretot en la nata, «per decisió pròpia i perquè el client ho agraeix». Enguany, en aquest establiment s'han fet cap a un miler de comades prèvies de tortells de Reis, una xifra lleugerament superior a la de l'any passat, i això fa pensar que hi haurà un increment de vendes seguint la tendència d'aquest Nadal, amb un augment d'entre el 5 i el 10 % del volum de feina.Més varietats de Tortell

El ritme de treball a la pastisseria El Cigne també també és intns. «Les llargues cues es registren pel dia de Reis, però el ritme de vendes avui fa preveure que aquest any les vendes de tortell augmentaran entre un 1% i un 2», comentava al responsables del negoci, Salvador Pérez. «Veiem, aquest any, moltes ganes de comprar la gent ve amb molt molta alegria», assegura, i també indica que el tortell tradicional continua sent el que més triomfa el dia de Reis. «Tot això, s'incrementen les vendes dels de nata, trufa i crema», explica Pérez.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que enguany els catalans menjaran al voltant de 910.000 tortells de Reis, un 2% més que l'any anterior. D'aquests, uns 600.000 corresponen a la demarcació de Barcelona. El gremi creu que aquest lleuger augment es deu, principalment, al fet que la festivitat cau en cap de setmana i, per tant, els dies de venda i de consum es poden allargar. El seu president, Elies Miró, s'ha mostrat optimista perquè el sector acumula dos anys de creixement de vendes i considera que un dels factors que acompanyen les bones xifres és la «revalorització del producte artesà».

El de massapà tornarà a ser el tortell més venut, tot i que cada any creixen les vendes de tortells amb diversos farciments com els de nata, crema o trufa. El preu d'un tortell artesà per a 4-6 persones es manté entre els 20 i 25 euros.