El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que enguany els catalans menjaran al voltant de 910.000 tortells de Reis, el 2% més que l'any anterior. D'aquests, uns 600.000 corresponen a la demarcació de Barcelona. El gremi creu que aquest lleuger augment és degut, principalment, al fet que la festivitat cau en cap de setmana i, per tant, els dies de venda i de consum es poden allargar. El seu president, Elies Miró, s'ha mostrat optimista perquè el sector acumula dos anys de creixement de vendes i considera que un dels factors que acompanyen les bones xifres és la «revaloració del producte artesà».

El de massapà tornarà a ser el tortell més venut, tot i que cada any creixen les vendes de tortells amb diversos farciments com els de nata, crema o trufa. El preu d'un tortell artesà per a 4-6 persones es manté entre els 20 i 25 euros.

Els pastissers catalans afronten amb optimisme la festa de Reis, ja que calculen que incrementaran les vendes el 2%. El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró, ha explicat que es tracta d'una diada que «va a l'alça» perquè «és un dia que tothom celebra i el tortell no té un preu exageradament alt». «Reis és la traca final de les festes de Nadal i la gent li té una especial devoció», ha apuntat Miró, que considera que també és una «aposta simpàtica» per la mainada pel fet que el tortell conté amagat un rei i una fava.

El tortell de Reis és un dels dolços de les festes de Nadal que es manté més arrelat a la tradició, tant en formats com en presentacions. El de massapà ahir despuntava a les pastisseries i avui, quan es formaran les grans cues, s'espera que es confirmi que el tortell més tradicional és el que té més èxit, tot i que cada any creixen les vendes de tortells amb farciments de nata, crema o trufa. Segons el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró, els joves és el col·lectiu que opta pels tortells «més atrevits», i ha explicat que, malgrat que els dolços clàssics són els més venuts, hi ha un sector de pastissers «més innovadors que afegeixen diferents sabors als farciments».

Ja fa uns quants anys que els pastissers artesans també s'han adaptat a les noves tendències de consum amb l'elaboració de tortells de mides més petites -es poden trobar tortells de dotze mides i pesos diferents.

Pel que fa als preus, Miró ha explicat que en els últims anys s'han mantingut «estables» i ha relatat que el preu d'un tortell artesà per a 4-6 persones es troba entre els 20 i 25 euros.

El tortell de Reis és una pasta de brioix farcida de massapà, nata, crema o trufa. De fet, la majoria de pastissers de Catalunya elaboren aquest dolç entre els dies 5 i 6 de gener, ja que, segons ha apuntat Miró, «el brioix és un producte que ha d'estar acabat de fer perquè sigui bo».