La forta demanda de tortells de Reis ha tornat a provocar enguany llargues cues i aglomeracions a les pastisseries de Manresa, que ahir ja van viure una intensa jornada de feina i esperen repetir-la durant tot aquest matí. En general, preveuen tancar les festes amb un lleuger increment de tortells venuts respecte de l'any passat.

Cap a les 12 del migdia d'ahir ja hi havia una trentena de persones que feien cua a l'exterior de la pastisseria La Llaminadura de la car-retera de Santpedor, que no va poder abaixar la persiana fins a gairebé les 3, i encara quedava tota la tarda i el matí d'avui per continuar venent. «Tant el 5 com el 6 de gener són dies de molta feina», apuntava Carme Moreno, de La Llaminadura, però explicava que el matí d'ahir va ser especialment mogut possiblement pel fet de ser dissabte, en què no hi ha tanta gent treballant com els anys en què s'escau en un dia entre setmana. En aquest establiment, el nivell de comandes ha estat «similar» al de l'any passat, i esperen igualar les vendes amb les compres d'aquest matí. El tortell de nata amb fruites i el de massapà continuen sent les especialitats estrella.

També ho són a la pastisseria Perarnau del carrer Carrió de Manresa, on els preus s'han mantingut com l'any passat entre els 30 i els 32 euros segons el tipus de tortell. El seu responsable, Joan Ramon Perarnau, explica que també té una bona demanda el tortell de pasta de full, que porta nata sense sucre, i en menor mesura, la lionesa, el brioix danès, o el tortell que substitueix la fruita per l'ametlla filada o la crema cuita, ja siguin amb nata, crema o trufa. I és que la tendència d'aquests últims anys «és fer-los menys dolços», se'ls redueix la quantitat de sucre, sobretot en la nata, «per decisió pròpia i perquè el client ho agraeix». Enguany, en aquest establiment s'han fet cap a un miler de comades prèvies de tortells de Reis, una xifra lleugerament superior a la de l'any passat, i això fa pensar que hi haurà un increment de vendes seguint la tendència d'aquest Nadal, amb un augment d'entre el 5 i el 10 % del volum de feina.

El ritme de treball a la pastisseria El Cigne també era intens ahir. «Les llargues cues es registren el dia de Reis, però el ritme de vendes avui [ahir per al lector] fa preveure que aquest any les vendes de tortell augmentaran entre l'1% i el 2%», comentava el responsable del negoci, Salvador Pérez. «Veiem, aquest any, moltes ganes de comprar, la gent ve amb molta alegria», assegura, i també indica que el tortell tradicional continua sent el que triomfa més el dia de Reis. «Tot això, s'incrementen les vendes dels de nata, trufa i crema», explica Pérez.

Tot i que els tortells més tradicionals són els que tenen més èxit, les varietats i les innovacions també tenen el seu públic. A la botiga El tastet de l'Abat, situat al carrer de l'Abat Oliba de Manresa, comercialitzen aquest cap de setmana tortells per a vegans. De fet, en aquest establiment elaboren dolços per a vegans. «Cada cop hi ha més gent amb intoleràncies i per aquest motiu aquests tortells especials, que es fan amb productes que no deriven dels animals, tenen èxit», explica la responsable del negoci, Esther Crejus.