La cap del servei d'Oftamologia de la Fundació Althaia, Neus Busquet, ha fet diverses intervencions quirúrgiques que ha planificat prèviament amb models impressos en 3D de casos reals. Un tumor lacrimal i un crani. En aquest últim cas es tractava d'un pacient a qui s'havia de fer una descompressió orbitària. Això consisteix a treure parts de les parets de l'òrbita dels ulls tenint en compte que el cervell és a tocar i «no et pots equivocar», explica Busquet.

Per operar «ens basem en radiografies, amb el TAC i ressonàncies. A partir d'aquí ens fem una composició mental de com és aquella òrbita». En canvi, el fet de tenir la simulació en 3D «a les teves mans a mida real, la imatge tridimensional imaginària es transforma en un model que puc tocar i manipular. Resulta molt més fàcil i comprensible».

El crani (a la imatge) se'l va endur al quiròfan. En el cas de la tumoració del sac lacrimal, el mateix. «A la pràctica això es tradueix en menys estrès per part del cirurgià i el seu equip, més rapidesa a l'hora de fer la cirurgia i més seguretat per al pacient».

Busquet també ha fet fer instrumental mèdic en 3D que ha dissenyat ella mateixa.