Ampans convoca la 8a edició del Premi d'Investigació i d'Innovació sobre discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que vol reconèixer la feina de professionals, equips i entitats que treballen per millorar l'atenció i la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual des dels àmbits de la investigació i la innovació.

En total, s'atorguen 6 premis en dues modalitats, 3 d'investigació i 3 d'innovació. En la modalitat d'investigació es valora el rigor científic del treball i l'aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d'innovació es valora el grau d'innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva facilitat de rèplica en altres contextos.

Els premis estan dotats econòmicament de la següent manera: 5.000 euros pels 2 primers premis, 3.000 euros pels dos segons i 1.000 pels tercers, i compten amb el patrocini de les empreses ICL Iberia, Esteve i Control Group.

Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès i francès i han de tractar sobre qualsevol matèria o aspecte específic de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Han de ser originals i inèdits, i han de ser realitzats en els tres últims anys, comptant des de la data de recepció del treball.

Pot optar al premi qualsevol persona física, de forma individual o col·lectiva, i qualsevol persona jurídica (institucions, universitats, entitats o empreses públiques o privades) amb nacionalitat o seu a països d'Europa o Amèrica Llatina.

La data màxima de presentació dels treballs serà el 31 de desembre de 2019 a les 14 hores. En aquesta web es poden consultar les bases i fer la inscripció. Tots els treballs premiats es publicaran en aquest pàgina web.

El Jurat del Premi, format per personalitats de reconegut prestigi relacionades amb l'atenció i l'estudi de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, haurà de valorar els treballs presentats i el veredicte es farà públic l'any 2020.

Aquests premis, convocats per AMPANS, són els únics existents a l'estat espanyol i dels pocs a Europa que promouen la investigació i la innovació per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

La darrera edició

En la darrera edició es van presentar 19 treballs i els premiats van ser, en la categoria d'investigació: un estudi sobre les dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual en l'ús d'eines Social Media; un diagnòstic genètic de causes no conegudes en una àmplia mostra de persones amb discapacitat intel·lectual, i un estudi sobre les diferències que existeixen en qualitat de vida en infància i adolescència amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) i discapacitat intel·lectual.

En la modalitat d'innovació es va premiar: una metodologia basada en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat greument afectades; un treball que identifica factors claus per a la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, i un treball sobre el coneixement de les dones amb discapacitat intel·lectual sobre violència de gènere.