Un equip de professionals de la Fundació Althaia de Manresa formada per metges traumatòlegs i infermeres s'ha desplaçat al Senegal per col·laborar en la posada en marxa del servei de cirurgia artroscòpica a l'Hospital Sant Joan de Déu de la població senegalesa de Thiès. Althaia té un conveni internacional de col·laboració amb aquest hospital, amb qui està agermanat des de l'any 2015.

Thiès és la tercera població del Senegal, darrere de Dakar, la capital, i Touba. Té una àrea d'influència de 320.000 habitants. És la ciutat més industrialitzada del país i un important eix de comunicacions. La col·laboració entre els dos centres es va iniciar l'any 2014. Un dels nexes en comú és l'orde de Sant Joan de Déu.

Des d'aleshores pràcticament cada any professionals de Manresa visiten el Senegal. Aquesta vegaa, però, amb l'objectiu concret de posar en marxa el servei de cirurgia artroscòpica. L'equip de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa durà a terme intervencions quirúrgiques a l'hospital senegalès i, al mateix temps, farà formació in situ als professionals del país. La delegació ha viatjat al Senegal després que el metge del centre Dieng Papa Weynde Desiré, traumatòleg, hagi fet diverses estades de formació a la Fundació Althaia.

En una d'aquestes, a final del 2016, es va estar sis setmanes a la capital del Bages gràcies a una beca de la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa), per formar-se en intervencions quirúrgiques de pròtesis de genoll i de maluc, artroscòpies i intervencions mínimament invasives.

També una infermera de Thiès ha fet una estada a la capital del Bages per posar en marxa la central d'esterilització del bloc quirúrgic de l'hospital senegalès, primer pas per poder dur a terme intervencions amb la màxima seguretat sanitària.

Els professionals de la sanitat al Senegal tenen una bona formació, però no tenen accés a les noves tecnologies, va explicar aleshores la traumatòloga i responsable de la comissió de cooperació internacional d'Althaia, Dolors Rosinés.

Aquestes accions formen part del projecte de cooperació que tenen en marxa les dues institucions. En aquest cas amb l'objectiu de fer l'acompanyament als professionals del centre senegalès i, sobretot, formació. Fa anys una delegació de l'hospital de Thiès va demanar col·laboració a la Fundació Althaia. Bàsicament per fer formació en temes com la clínica del dolor, acompanyament a la mort, visites preoperatòries, tècniques anestèsiques, de reanimació, esterilització i cirurgia. Professionals de Sant Joan de Déu de Manresa van visitar el centre i després de conèixer les necessitats de l'hospital van elaborar el projecte de cooperació.

El febrer passat una delegació d'Althaia va viatjar a Thiès per inaugurar el nou bloc quirúrgic i la central d'esterilització, un dels principals projectes desenvolupats al centre senegalès.

Al Senegal tan sols el 7 % de la població té accés a la sanitat pública. L'hospital de Thiès funciona amb micromutualitats, de manera que la població amb rendes més baixes pot ser atesa.