Regió7 va avançar el febrer passat que l'Ajuntament havia decidit tancar la residència d'avis Catalunya amb l'argument que l'equipament municipal no complia els requisits necessaris per concertar places residencials assistides amb la Generalitat i que no s'hi podien fer obres per resoldre-ho perquè l'edifici estava catalogat. La informació era incerta. Demanat sobre això, el govern manresà va admetre ahir que, «posteriorment, al llarg del procés de tancament, es va comprovar que no estava catalogat i així es va comunicar, el mes de maig del 2018, als grups municipals i a la Taula d'Envelliment».

Tant en la primera resposta que va donar l'Ajuntament a aquest diari sobre el tancament de l'única residència municipal que quedava a Manresa (edició de l'1 de febrer del 2018) com en la conversa posterior amb la regidora d'Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària, i amb la cap de Secció de Serveis Socials, Josefina Ramírez, sobre el mateix tema (edició del 5 d'abril del 2018), la protecció de l'edifici va aparèixer com una de les raons per les quals s'havia decidit fer-ne el tancament, perquè impedia posar-lo al dia.

El gener, l'Ajuntament va explicar a Regió7 que «les condicions arquitectòniques i el fet de situar-se en un edifici protegit (és una antiga fàbrica tèxtil rehabilitada) fan difícil poder resoldre aquesta qüestió», és a dir, les mancances per poder concertar places residencials públiques amb la Generalitat. Al cap de tres mesos, Santolària va exposar que «no tenia sortida d'emergència, que és primordial, però com que és un edifici que està catalogat no la hi podíem posar» i que «per la mateixa raó, tampoc no hi podem fer pisos tutelats». Les 16 persones usuàries es van traslladar a l'abril a la residència Sant Andreu, on les places s'extingiran a mesura que els beneficiaris traspassin o les deixin vacants per altres motius. Només se'n mantindran dues.

En el darrer ple municipal, el regidor de la CUP Jordi Garcés va denunciar la falsedat. Demanat per Regió7, ha declarat que «entenem que la residència es va tancar al·legant coses que no eren certes» i que, si bé s'ha d'acabar de perfilar, «reobrir la residència és una de les demandes que portarem» al programa electoral.

Una de les persones que en el seu moment va denunciar el tancament va ser Joan Cals, del Consell de la Gent Gran i responsable de l'obertura, el 1988, de la residència al centre cívic Selves i Carner, impulsada amb Joan Cornet com a alcalde. Ho va fer en un article publicat en aquest diari el 31 de març del 2018. Encara avui insisteix que és un servei que «Manresa no es pot deixar perdre».

L'Ajuntament va explicar, ahir, a aquest diari que «durant el procés de presa de decisió sobre el futur de la residència es considerava que sí que ho era [que l'edifici estava catalogat], perquè així ho afirmaven els serveis tècnics municipals, però no es va acabar de determinar amb exactitud perquè aquest no era l'argument fonamental per prendre una decisió sobre el futur de l'equipament», si bé es va exposar les dues vegades esmentades abans entre altres motius de pes, com ara que era un servei que a qui pertoca donar-lo és a la Generalitat i que funcionava més com un servei assistencial que com un geriàtric.

No complia els requisits

Aleshores, però, no es va esmentar, com sí que ha fet ara el consistori, que «la inversió que s'hi requeria era molt considerable, perquè de cap manera no complia els requisits per fer les funcions de residència, per acollir persones grans amb dependència. Per aquest motiu, l'Ajuntament no va considerar convertir l'edifici en una residència, tenint en compte també que la xifra de places que podia oferir era molt limitada per la inversió que calia fer».

Insisteix que «el tancament és degut, sobretot, al fet que no era una residència assistencial i, per tant, no suposa la pèrdua de places públiques de residència, perquè, de fet, no estaven catalogades com a tals. La Catalunya era una residència on entraven persones sense dependència, i que quan tenien una situació de dependència anaven a places assistencials públiques». Recorda que continua pagant les places de residència de les persones traslladades a la residència Sant Andreu.