L'activista cultural manresà Joan Morros serà el pregoner de la Festa de la Llum 2019. El pregó de la festa tindrà lloc el 15 de febrer a 2/4 de 8 del vespre al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa. Prèviament, a les 11 del matí del mateix dia, tindrà lloc el pregó infanti,l que enguany anirà a càrrec d'un centenar d'alumnes de 6è de Primària i Educació de Secundària Obligatòria de l'escola Jeroni de Moragas, l'alumnat de 5è de Primària de l'escola Oms i de Prat i l'alumnat de 6è de Primària de l'escola Renaixença.

Els pregons institucional i infantil seran el tret de sortida de la Festa de la Llum que se celebrarà a la ciutat de Manresa del 15 de febrer al 10 de març i que en aquesta edició estarà administrada per la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM).

El pregoner

Joan Morros Torné va néixer a Manresa el 3 de febrer del 1954. Casat des del 1976 amb la Dolors Casas Pujol, és pare de dues filles, la Núria i la Marta. És psicòleg, pedagog i enginyer tècnic de Telecomunicacions. Premi Bages de Cultura 2013.

Morros va viure des de ben petit, al costat del seu pare, Josep M. Morros, les activitats culturals que es realitzen a la Sala Loiola, on a partir dels 12 anys fa de porter, acomodador, taquiller, operador de cinema, tècnic de llums i de so, programador d'espectacles... L'any 1970, mentre estudia el 6è de batxillerat al col·legi La Salle de Manresa participa amb altres companys en la creació d'un grup mixt, amb alumnes de les Dominiques, per organitzar activitats socioculturals: edició d'una revista (Clàxon / L'esquellot), sortides, sessions de cine fòrum, filmació de pel·lícules amb Super8...

Va participar l'any 1977 en la creació de l'entitat Rialles, que es dedicaria a programar espectacles per a nens i nenes a la sala Loiola i més endavant també en alguns barris de Manresa. En va formar part fins el 1981. Actualment la iniciativa impulsada per Rialles la continua fent l'associació Imagina't.

L'any 1980 va participar en la creació de la Coordinadora d'Activitats Infantils, que es va encarregar durant uns anys d'organitzar el Carnestoltes juntament amb Rialles, tallers d'estiu per a nois i noies, la Festa de la Llufa... El 1981 va engegar amb cinc joves més l'associació cultural Tabola, que durant prop de quatre anys es dedicaria a organitzar i promoure tot tipus d'activitats juvenils: espectacles de teatre, circ, màgia, sessions de cinema, concerts, tallers, exposicions, xerrades, busos a Barcelona, festes, balls, cursets, sessions escolars de música, cinema i teatre.

Desapareguda Tabola el 1985, Morros va crear a principis del 1986 amb alguns dels col·laboradors de Tabola, l'Associació cultural Bloc, que neix com un Servei d'Informació Juvenil amb seu a l'Aula 2000 de l'Institut Politènic de Manresa. Des d'aquest Servei, l'entitat comença a organitzar diferents activitats socioculturals: cicles de Concerts, el més important Musibloc, la Trobada de delegats de secundària, la Fira de l'Estudiant, exposicions, xerrades, busos a teatre i a concerts... fins l'any 1995 en què va deixar l'entitat.

El 1987 va participar en la creació de la revista cultural El Pou de la Gallina. Era la primera vegada que formava part de dues entitats de forma simultània. El 1995 va crear, juntament amb set persones més, l'associació cultural El Galliner, amb tres objectius: treballar per la recuperació del teatre Kursaal, oferir una programació estable de teatre i dansa a Manresa i la dinamització sociocultural del Bages. La recuperació del teatre Kursaal es va aconseguir, 11 anys després, gràcies a la implicació ciutadana i a la complicitat dels responsables de l'ajuntament, per les Festes de la Llum del 2007. A El Galliner és la primera vegada que té un càrrec "oficial" en una entitat. N'és el coordinador des de l'any 1995.

L'any 2012 va participar en la creació del col·lectiu Una altra Educació és possible, un grup de pares i mares, mestres i educadors que organitza periòdicament activitats per promoure el debat i la reflexió al voltant de l'educació.

Darrers pregoners de la Festa de la Llum

2010

Climent Forner i Escobet

Escoles Santa Rosa de Lima, Joviat, renaixença i Ave Maria

2011

Adolf Todó Rovira

Escoles La Salle i Espill

2012

Lluís Guerrero Sala

Escoles Pare Algué, Oms i de Prat i Jeroni de Moragas

2013

Josep Camprubí Casas

Escoles Bages, Muntanya del Drac i Vedruna

2014

Joan Soler Playà

Escoles Sant Ignasi, Ítaca, Mare de Déu del Pilar

2015

Paqui Santasusana Robert

Escoles Puigberenguer, Serra Hunter i FEDAC Manresa

2016

Josep Alabern Valentí

Escoles Ave Maria, Flama i La Font

2017

Ignasi Ribas Canudas

Escoles La Font i la Sèquia

2018

Anna Carranza Esteve

Escola Joviat i Valldaura