El líder del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que el judici del procés sobiranista és "la conseqüència de decisions equivocades dels governs de Catalunya i d'Espanya el 2017" i ha advertit que, "al contrari del que diuen molts", el seu partit no creu que la sentència "estigui escrita".

En declaracions aquest dimecres a Manresa, abans de l'acte de presentació del candidat socialista a l'alcaldia, Felip González, Iceta s'ha referit a l'imminent judici que arrencarà al Tribunal Suprem.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha animat aquest dimecres els presos sobiranistes i les seves famílies davant la "vergonya" que segons la seva opinió representa el judici de l'1-O, n'ha exigit l'"absolució" i, després de reiterar el suport "inqüestionable i absolut" del seu Govern, ha proclamat: "No esteu sols".

"El judici, que començarà relativament aviat, és la conseqüència de decisions equivocades dels governs de Catalunya i Espanya el 2017", ha afirmat Iceta en ser preguntat al respecte.

El líder del PSC ha confiat que el judici "es pugui celebrar amb total normalitat, que totes les parts puguin ser escoltades, com també testimonis i proves".

"Al contrari del que diuen molts, nosaltres donem per fet que la sentència no està escrita. Hi ha moltes possibilitats de tots de fer-se escoltar i fer escoltar les seves raons, i el que fem és respectar la independència del poder judicial i esperar que ben aviat puguem deixar darrere el que ha estat el trist final d'una història d'errors encadenats", ha asseverat.

Iceta ha dit "respectar totes les mostres democràtiques i cíviques" que es puguin fer de suport als presos, però ha insistit que el PSC ha alertat "moltes vegades que es van fer les coses malament, vam advertir sobre els riscos de saltar-se la llei i el temps ens ha donat la raó".

El dirigent socialista ha demanat a Torra que "recordi que hi ha més de mitja Catalunya que no té el mateix pla polític que ell i que faria bé de no desatendre les seves necessitats, problemes i preocupacions".

"Catalunya el que necessita és un bon govern -ha dit-. I aquest Govern presenta signes evidents de desconcert i divisió que no són bons per al país".

D'altra banda, ha mostrat el seu suport a Felip González, ja que a Manresa "es pot fer més i millor": "En aquesta ciutat s'està creant una situació de resignació i conformisme. Ens agradaria que l'ajuntament tingués un paper protagonista i que liderés la comarca i la Catalunya Central. Hi ha moltes coses a arreglar".

I ha ironitzat que mentre "altres partits estan embolicats sobre sota quines sigles es presentaran i quins candidats faran", el PSC té "molta feina feta i comença a treballar ja" amb els seus candidats.