El Govern de la Generalitat va anunciar ahir la creació de l'Oficina per la Reforma Horària sota la direcció d'Alexis Serra (Manresa, 2 d'agost del 1975). Serra exerceix des de l'estiu passat com a coordinador per a l'Impuls de la Reforma Horària i l'oficina que ara es crea serà l'instrument polític per vetllar pel compliment del Pacte per a la Reforma Horària i impulsar la seva materialització.

Serra ha estat president del grup municipal de CiU de l'Ajuntament de Manresa, cap de gabinet de Neus Munté com a consellera de Benestar i Família i de la Presidència. Responsabilitat que va mantenir amb Jordi Turull com a conseller de Presidència fins a l'aplicació del 155 per part del Govern de l'Estat.

No porta rellotge com a declaració de principis?

No, miro l'hora al mòbil des de fa molts anys. La declaració de principis potser seria precisament portar rellotge.

Estem fent aquesta entrevista a les 5 de la tarda. I si li hagués dit de fer-la a les 8 del vespre?

Li hauria demanat de fer-la abans perquè cal ser conseqüent amb allò que volem promoure des de l'Oficina per a la Reforma Horària per racionalitzar els horaris, perquè en aquests país tenim el problema que fem les coses excessivament tard.

I això com es redreça?

Cal treballar a partir del consens i avançar de forma concertada. El Pacte per a la Reforma Horària el van signar 110 institucions, organitzacions, entitats i agents econòmics i socials. S'avançarà mitjançant el diàleg i l'acord en l'aplicació de cada mesura que es vagi posant sobre la taula. La resposta la donarà la política seient, parlant i trobant solucions.

Em pot posar exemples de mala regulació horària?

I tant! La majoria d'activitats esportives es fan molt tard. Hi ha joves que juguen a bàsquet i tenen entrenaments que acaben a les 11 de la nit. A diferència de la majoria de països d'Europa, aquí hi ha moltes jornades partides i quan se surt tard de la feina toca fer coses que s'acaben fent tard. Els horaris laborals s'han de racionalitzar.

I exemples d'una de bona?

Tots aquells que van en la línia de fer les coses abans per poder anar a dormir més d'hora. Si avancem en aquest camí avancem en la conciliació familiar i tindrem més temps per a nosaltres i així caldrà anar menys al metge.

Això sona molt bé, però dubto que la gent que plega tard de la feina sigui perquè vol.

Òbviament això no és aplicable a tots els casos, però una prova de que hi ha una cultura excessivament presencialista a la feina és que quan un pare i un fill comparteixen feina en una empresa, per exemple, el fill, per la seva pròpia cultura generacional, busca temps per fer altres activitats. I el troba.

Els catalans som la riota d'Europa pels horaris que fem?

El que vam fer els catalans des del 2014 és aixecar el dit i fomentar un debat d'experts absolutament necessari. Hem detectat una problemàtica i s'ha encarat per treballar-la. Jo m'ho miro en positiu i pel que fa a la forma com a ens organitzem per afrontar aquest debat, i per donar-hi resposta hem estat i som pioners. La voluntat és arribar a uns horaris assimilables a altres punts d'Europa, però no han de ser els horaris de França sinó els horaris de Catalunya. Hem d'arribar a tenir uns horaris a la nostra manera, a la catalana.

Quin paper hi juga l'Oficina per a la Reforma Horària que vostè dirigeix?

És un dels compromisos de l'apartat de governança del Pacte per a la Reforma Horària que es va signar el juliol del 2017. El pacte especificava que la Generalitat havia de crear l'oficina, que té la funció de coordinar el conjunt d'accions dels departaments sobre totes aquelles qüestions que tinguin a veure amb els horaris i els usos del temps.

Pot concretar una mica més?

Té el repte i el deure de desplegar el conjunt de compromisos del Pacte per a la Reforma Horària. Incorporarà també un acord de govern d'una comissió interdepartamental i s'articularà la plasmació dels compromisos mitjançant un pla.

Comissions, plans...

La Generalitat i les institucions signants del pacte decidiran la priorització d'accions seguint un full de ruta fins el 2025.

Quines iniciatives concretes s'estan impulsant?

No en puc destacar cap en concret, però sí que puc dir que enguany la Generalitat començarà a moure fitxa com a Govern amb alguna actuació concreta per donar exemple a d'altres administracions. Estem treballant sobre com donar resposta a la creixent demanda de la societat de reclamar més mesures de flexibilització en els horaris laborals.

De què estem parlant?

Catalunya té empreses que han fet processos d'acord amb els treballadors sobre els horaris per afavorir la conciliació familiar. I la Generalitat aportarà noves mesures per fer-ho possible. Un dels factors clau de la resincronització d'horaris d'aquest país és la mobilitat a l'entrada i sortida de la feina. Per aconseguir-ho cal que empreses que fan horaris partits apliquin una flexibilització més gran de les entrades i sortides.

Seria el primer pas important que es faria.

I després en vindrien d'altres perquè a l'entorn dels horaris laborals s'organitzen moltes coses. Cal parlar de les escoles, del comerç, dels horaris de màxima audiència dels mitjans de comunicació... Hem de treballar amb sindicats i patronals, també.

Parla de resincronitzar. Resincronitzar amb què?

És una forma de referir-se a un canvi d'hàbits.

Llevar-se més d'hora i anar a dormir abans?

Anar a dormir abans però no necessàriament llevar-se més d'hora. Vol dir aprofitar millor el temps que dediquem a la feina, no destinar tanta estona a l'hora de dinar. Jo no aniré a les cases de la gent a dir que se'n vagin a dormir, però sí que podem promoure un hàbits més saludables, sempre des del consens.

Sí o no a avançar i endarrerir l'hora segons horari d'hivern i estiu?

Té lògica que no calgui anar canviant els horaris cada 6 mesos i mantenir l'horari d'hivern. És un debat molt interessant que depassa les competències actuals de la Generalitat. La nostra feina és veure com aconseguim que les activitats esportives no s'acabin a les 11 o les 12 de la nit. Hem de poder incidir perquè el prime time no sigui una hora i mitja més tard que a la resta de països d'Europa.

Tenint en compte que això és una peça dintre d'un engranatge més gran. No li sembla que la reforma horària té poc sentit si abans no s'actua contra la precarietat laboral o l'enorme atur juvenil mentre s'endarrereix l'edat de jubilació?

Hi ha molts debats, però no han d'impedir que es posi sobre la taula un tema que també és clau.