Ampans inicia una campanya per donar a conèixer llegats solidaris que ha rebut en un moment en què el sector de la discapacitat reclama de forma urgent l'actualització del model de finançament després de més de 10 anys d'invisibilitat per part de les administracions corresponents.

Segons explica la fundació que treballa per aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de Manresa i comarca ha rebut el suport de persones solidàries per transformar-lo en vides dignes, drets i oportunitats en els seus més de 50 anys de trajectòria.

Les donacions que rep l'entitat són majoritàriament en format econòmic de particulars i aportacions d'empreses i institucions, però també en forma de llegats; donacions patrimonials de famílies que han volgut deixar el seu llegat a Ampans. Ara l'entitat explica en un vídeo com ha transformat en oportunitats els llegats que de forma solidària ha rebut de particulars, per posar en valor que allò que les persones donen de forma altruista i amb visió de futur, es transforma en projectes que beneficien les persones i amb resultats que perduren en el futur.

Una de les particularitats dels llegats que ha rebut Ampans és que, en alguns casos, les persones que han fet la donació, l'han fet en vida i han pogut ser testimoni directe de les oportunitats que ha generat el seu gest i, fins i tot, conèixer les persones a qui han beneficiat amb el seu gest. La finca de Santa Maria de Comabella, a Santpedor, donació de la família formada per Julio Payàs i Rosa Puigarnau, n'és un exemple.

Per Toni Espinal, director general d'Ampans, aquesta donació és un abans i un després pel futur de l'entitat. Espinal explica que "davant la situació social dels anys 70 en què les persones amb discapacitat intel·lectual eren del tot invisibles, la donació d'aquesta finca va propiciar la creació del primer centre dedicat a acollir persones amb necessitats especials i, sobretot, que es donés visibilitat a la discapacitat i es posés a l'agenda pública del nostre país".

Ara que el sector de la discapacitat torna a passar moments molt complicats després de 10 anys d'inacció de les administracions i de reculada en drets i oportunitats per manca d'un finançament actualitzat i ajustat a les necessitats del sector que atén a aquest col·lectiu de persones, les donacions i els llegats solidaris poden ser de gran ajuda per tirar endavant els projectes que té dibuixats l'entitat.

Actualment, Santa Maria de Comabella acull l'Escola d'Educació Especial Jeroni de Moragas, la Residència i Centre de Dia Julio Payàs per a persones amb necessitats de suport generalitzat, serveis de Centre Ocupacional i Prelaboral, i el Garden i jardineria, entre d'altres equipaments laborals i socials de l'entitat. Rosa Puigarnau recorda com va viure la donació que van fer ella i el seu marit, i la millora que va significar per a tantíssimes persones que es van beneficiar d'aquest espai i dels equipaments que es van poder habilitar i crear de nou. "Si la gent sabés la satisfacció que és donar, donarien molt més" diu Rosa Puigarnau en el vídeo que l'entitat ha presentat per explicar com ha transformat els llegats que ha rebut en oportunitats.

"Un projecte comú"

L'any 2006, Ampans va rebre com a donació la finca rural Urpina, al terme municipal de Sant Salvador de Guardiola, per part del matrimoni format per Joan Vila i Dolors Isern. La finca acull avui dia una llar per a persones amb discapacitat intel·lectual. La directora del servei de llars d'Ampans, Janeta Camps, valora especialment d'aquesta donació el fet que "la família Vila Isern i les persones d'Ampans han treballat conjuntament i amb confiança per fer créixer un projecte comú i han pogut conviure i apreciar l'evolució del projecte Urpina: una llar, unes vinyes, una granja i una formatgeria, que donen noves oportunitats a les persones en un entorn rural".

Dos llegats més, la Casa Magnet i l'Edifici Prudenci Comellas, a Manresa, han permès a l'entitat treballar en l'habilitació d'apartaments per a persones que estan en procés d'emancipació i que viuen amb suport a l'autonomia a la pròpia llar, i en la projecció de pisos d'acollida per a joves tutelats que en arribar a la majoria d'edat han d'abandonar les llars d'infants i adolescents.

Toni Espinal assegura que les persones que han fet una donació a Ampans "són persones que han sabut veure les capacitats de l'entitat per transformar aquests béns en oportunitats per a les persones". Tots els llegats que ha rebut Ampans han sigut un pilar fonamental pel desenvolupament i creixement de l'entitat, i han permès que es pugui arribar a atendre a un major nombre de persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o en situació de vulnerabilitat. "Els llegats solidaris són una oportunitat per l'avenç de la societat i més en un moment molt crític pel futur de les entitats del sector de la discapacitat que fa anys que reclama l'actualització del model de finançament per atendre un dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat" recorda Toni Espinal.