Més d'un centenar de persones, quasi el doble que en la darrera sessió, van omplir, ahir al vespre, la sala d'actes de la FUB2 en el 14è ple del Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació municipal. Va servir per fer balanç del 2018 i, en algun cas, per presentar novetats. Ho va fer Marc Aloy, regidor d'Urbanisme, que va anunciar la represa imminent de les obres al Museu Comarcal, encallades fa més d'un any.

En les intervencions del final a càrrec dels assistents, la majoria dels quals lligats a alguna entitat, hi va haver alguns retrets al govern municipal. Entre els presents, molta gent gran i zero de jovent.

Per primera vegada, tal com van fer notar els regidors responsables, el Consell de Ciutat va tractar la igualtat, l'esport i el Centre Històric. A banda de l'anunci relacionat amb les obres al Museu Comarcal -l'Ajuntament ha contractat una empresa per acabar el que va quedar incomplert amb la rescissió del contracte de l'anterior empresa responsable per no complir els terminis-, Aloy també va informar que a final d'any és previst que comencin les obres per prolongar l'avinguda dels Països Catalans. Joan Calmet, regidor de Turisme, va situar en els anys 2020-2021 l'aparició per primera vegada de Manresa en l'oferta dels catàlegs dels operadors turístics. I Jordi Serracanta, regidor de Mobilitat, va dir que «la setmana vinent» ha de començar l'ampliació de voreres a la plaça de Catalunya dins el pla per a la millora urbana.

Va obrir el torn d'intervencions la regidora de la Dona i Igualtat, Cristina Cruz, que va destacar l'empenta pressupostària pel que fa a l'àmbit de la igualtat, que ha augmentat el 34% del 2016 al 2017 i el 14,2% del 2017 al 2018. De cara a aquest any, va avançar que s'acostarà el Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) als barris i s'incidirà en la memòria històrica en clau femenina. La tècnica Maria Majà va parlar del nou servei «gratuït, municipal i confidencial» d'atenció al col·lectiu LGTBI, que va entrar en funcionament fa dos mesos.

El també regidor d'Esports, Jordi Serracanta, va incidir en el programa de beques que l'Ajuntament atorga a una quinzena de clubs esportius de la ciutat pensant en la canalla amb pocs recursos. Va recordar que del 2017 al 2018 el pressupost es va doblar (de 9.000 a 18.000 euros). En el torn de preguntes, Rosa Serrano, presidenta del Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central, va demanar ajudes perquè els infants amb autisme també puguin fer esport. Va acompanyar Serracanta Xavier Casimiro, que va explicar el projecte d'inclusió per a persones amb discapacitat intel·lectual a l'escola de gimnàstica Egiba, de la qual és director tècnic.

«Una carrera de fons»

Pere Gassó, comissionat del Centre Històric, va repassar la feina feta i les apostes que han reeixit el 2018 (Puigmercadal, carrer Barreres, plaça del Milcentenari, Film Commission). Va ser l'únic que va fer autocrítica en el sentit que encara hi ha molta feina per fer. «Transformar» i «revitalitzar» el Centre Històric, va afirmar Gassó, és «una carrera de fons».

Aloy va repassar obres com la Bonavista, el circuit per a vianants del pont de Sant Francesc a la Renfe, les millores a la carretera de Viladordis, el sector Via Sant Ignasi. A banda de les actuacions ja esmentades abans, va anunciar per a aquest 2019 la segona fase de la plaça del Doctor Simeó Selga, on va remarcar que hi haurà «una zona enjardinada gran».

El regidor Calmet, que va situar per a la primera quinzena de març la celebració d'un Consell de Ciutat de turisme, va parlar de l'estratègia per convertir Manresa en una destinació turística. Va aportar dades per encomanar optimisme als presents, com ara que els espais turístics de la ciutat van passar dels 106.000 als 181.000 visitants del 2015 al 2018 i que, en el mateix període, les visites guiades pel patrimoni manresà han fet el salt de 1.900 a 4.300.

En el torn obert, abans de la intervenció final de l'alcalde, Valentí Junyent, Pilar Sucarrats, de l'Associació de Veïns de les Cots, el Guix i la Pujada Roja, va criticar que s'hagi anul·lat una parada del bus urbà que va al barri de la Font. Serracanta va remarcar que només són «70 o 80 metres» més caminant que s'han de fer des de la parada anterior i que aquest és un clar exemple de temes que es podran resoldre quan la tecnologia permeti fer les parades a demanda. En total, hi va haver una desena d'intervencions entre el públic.

Després de gairebé dues hores, abans de donar el ple per acabat, que va conduir la regidora Àuria Caus, Junyent va recordar que governar és sinònim de prioritzar. Va fer una crida a estimar la ciutat i a creure en el seu potencial, i va agrair que, tenint en compte la proximitat de les eleccions municipals, ningú del públic no ho utilitzés per «fer la carta al Reis».