Maria Majà Vives (Manresa, 1986) és la tècnica responsable del SAI LGTBI de Manresa. Llicenciada en Sociologia i màster en Mediació de conflictes i en Detecció i intervenció de violència familiar i de gènere, també ha fet i està fent formació específica sobre diversitat sexual i de gènere.

Dels casos atesos fins ara, que l'ha colpit més?

El que m'arriba és que la societat encara és molt obtusa en aquest tema. Moltes vegades donem per suposat que no discriminem per temes de diversitat sexual i de gènere, però tenim molts estereotips i una normativa que la nostra cultura, que és patriarcal, porta inherent que fa que donem coses per suposades que, en un moment donat, en una persona que se sent diferent o no es defineix dins d'aquests paràmetres, la poden afectar i li poden fer mal. Estic veient que per a aquestes persones és molt dur.

Què és una persona trans?

No pots parlar d'un model de persona trans perquè cada persona defineix ser trans com millor s'adiu al seu sentit. Pot ser que es defineixi amb l'etiqueta d'home o de dona, o no. Que no es defineixi amb cap de les dues i que, per tant, tingui un gènere fluid o no binari.

Quins comentaris fan pel que fa el servei. Que ja era hora?

Sí, i surten més demandes. Jo crec que el servei pot ser un altaveu per posar sobre la taula demandes que tenen les persones LGTBI i que no estan cobertes.

Com quines?

Que es creï la Unitat de Trànsit a la Catalunya Central, que està en procés (vegeu el text principal). Ara han d'anar a Barcelona. He rebut molta demanda que a Manresa no hi ha llocs per fer xarxa per trobar-se amb altres persones LGTBI, que podria ser un bar, fins a un ateneu, un casal...

Les persones que han vingut al servei han aconseguit fer el pas de viure com volen al marge del que pensi la societat?

Hi ha de tot. L'atac a Barcelona [de la seu del centre municipal de recursos LGTBI] demostra que la discriminació encara existeix.