L'astrofísic manresà Ignasi Ribas ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona en l'apartat de Ciències Experimentals i Tecnologia. La distinció es lliurarà en un acte públic que se celebrarà el 14 de febrer i que serà presidit per l'alcaldessa, Ada Colau.

Doctor en Física, Ribas és investigador científic del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut de Ciències de l'Espai i director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. El jurat l'ha distingit pel seu treball «Una potencial superterra orbitant a prop de la 'línia de gel' de l'estrella de Barnard», que va publicar la revista Nature el novembre passat. Es tracta del treball d'investigació que li ha permès descobrir l'exoplaneta (fora del sistema solar) que es troba més a prop de la Terra orbitant al voltant d'un estel únic, l'estrella Barnard. És a 6 anys llum.

El descobriment va ser possible gràcies a l'anàlisi de 20 anys d'observacions. «Ha sigut una feina descomunal», va declarar a aquest diari quan es va fer públic el treball (vegeu Regió7 del 15 de novembre del 2018Regió7). A l'estudi dirigit per Ribas hi van participar una seixantena d'investigadors de 10 països.

El treball facilitarà futurs treballs sobre com es formen els planetes a l'univers, quines són les seves característiques i fins i tot podrà ajudar a esbrinar si hi ha algun tipus de vida fora de la Terra.

El jurat estava integrat per l'investigador manresà Xavier Obradors i el santvicentí Ramon López de Mántaras, bagencs que ja tenen el Ciutat de Barcelona, i Maria García-Parajo i Núria Montserrat.