El 21 de novembre passat va començar a funcionar a Manresa el Servei d'Atenció Integral (SAI) per a persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI). En dos mesos, n'hi han passat 17; 14 presencialment i tres per telèfon o correu. Les consultes han inclòs una incidència per discriminació. Hi han anat persones de 14 anys a 50. A la Catalunya Central, després del de Vic, que funciona des del 2017, el de Manresa va ser el segon SAI LGTBI.

Per ara, en les atencions del servei, impulsat dins el Pla d'Igualtat LGTBI de Manresa, no hi ha hagut cap denúncia, però sí, un cas de discriminació d'una persona que va voler fer una gestió i li van demanar més requisits que a una persona heterosexual pel fet de ser transsexual. L'afectada va fer arribar la incidència al SAI i la tècnica va contactar amb la responsable i la va informar sobre la Llei i que estava cometent un acte discriminatori. Aquesta ho va acceptar i va rectificar. No hi ha més dades del cas per respectar la confidencialitat del servei.

Hi ha hagut quatre acompa-nyaments en el procés de trànsit; persones que volen fer, estan fent o han fet la transició de sexe que necessiten suport. La resta han estat peticions d'informació variades: gestions relacionades amb el canvi de nom pel nom sentit en la targeta sanitària i el DNI (que fa el registre i que pot trigar mig any); com incloure en un formulari les persones que no se senten ni homes ni dones, que seria gènere no binari, i assessorament i informació sobre diversitat afectiva sexual i de gènere. Tres han estat derivacions de serveis socials i sanitaris, com el d'Atenció a la salut sexual i reproductiva del CAP Bages. A Manresa també és previst que s'hi instal·li la Unitat de Trànsit de la Catalunya Central, un servei sanitari específic per a les persones LGTBI. Cristina Cruz, regidora d'Igualtat, explica que els professionals que l'han de portar ja estan preparats però que «està parat. No sabem per què».

Recorda que en la diagnosi de pla LGTBI «hi surt que les persones trans pateixen molta discriminació en temes laborals, a l'àmbit sanitari i a l'espai públic» i que, amb la posada en marxa del servei, «no fem res més que complir la Llei 11/2014, que ja preveu que s'ha d'obrir un SAI». La mateixa diagnosi també constata que un 40% d'aquestes persones no tenen suport familiar.

Formació a l'administració

A banda del servei municipal, n'hi ha un de comarcal, que va obrir al mateix temps, que depèn del Consell Comarcal del Bages i que porta una altra tècnica en coordinació amb la de Manresa. Abans d'ahir es va celebrar la mesa comarcal d'LGTBI, on van preparar les accions per al 2019, entre les quals hi ha fer sessions de formació sobre diversitat sexual i de gènere al personal de l'Ajuntament, que el novembre passat ja van rebre els càrrec electes. També s'oferiran tallers sobre diversitat sexual i de gènere a alumnes de 3r d'ESO d'instituts de la ciutat.