L'augment del salari mínim complica els centres especials de treball com el d'Ampans, que dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual. L'augment de la massa salarial és un cost inesperat que estreny el pressupost de la fundació, que fa més de 50 anys que du a terme una tasca social a la comarca en favor de la inclusió de ciutadans amb discapacitat. El director, Toni Espinal, explica que, tot i que hi ha centres del país que sobreviuran a costa d'acomiadaments, a Ampans, de moment, els llocs de treball estan garantits.

«No estem en contra de l'augment del salari mínim, que suposa un avenç social, però necessitem més recursos públics per assumir-ho i per protegir aquests llocs de treball», explica a Regió7 el director de la fundació. Per aquest motiu Ampans s'ha sumat a la reclamació de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya perquè el Govern espanyol doni un ajut complementari per sufragar el cost de la massa salarial actual i exigir els ajuts als quals l'executiu ja s'havia compromès.

Actualment, els projectes inclosos en el Centre Especial de Treball d'Ampans donen feina a 200 treballadors amb discapacitat intel·lectual. «No farem fora ningú per raons econòmiques, així que intentarem obtenir més ingressos per altres bandes i això voldrà dir augmentar la productivitat», afirma. Espinal també dona un missatge de tranquil·litat a les famílies perquè a curt i a mitjà termini no és previst que ningú perdi el seu lloc de feina, tot i que té clar que la realitat econòmica de fundacions com la que encapçala els complica la tasca que porten a terme. I és que el sector arrossega les conseqüències de la crisi i de les retallades des de fa més d'una dècada, i denuncien que se senten oblidats i ignorats per les administracions.

Precisament, Espinal -acompanyat d'altres membres de la fundació- es va reunir la setmana passada amb la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Alba Camps, i l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina. Avui es reunirà amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president Comarcal del Bages, Agustí Comas. «Expliquem la situació dels centres especials de treball per buscar el suport de les administracions locals i donar visibilitat al tema», afirma.