La situació de necessitat de moltes persones té un reflex més que evident en els projectes de la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa que lidera sor Lucía Caram. A banda de la plataforma d'aliments, que enguany farà deu anys que funciona i que atén 1.400 famílies, la fundació també està ajudant moltes persones en l'àmbit de l'habitatge. Actualment, n'acull 65. D'aquestes, 48 viuen en els 18 pisos que li han cedit i 17 a la residència de la carretera de Vic. En alguns casos, pel que fa als habitatges, els inquilins paguen un lloguer social, i en altres, res. Depèn de si aquella família té algun tipus d'ingrés o no.

La fundació va rebre entre el 2013 i el 2018 els 18 pisos que té actualment: set del Banc de Sabadell, tres de particulars, dos de l'empresa municipal Fòrum, dos de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i quatre de l'empresa d'inversions immobiliàries Limara. La majoria són a Manresa, llevat d'una casa a Súria i un pis al Pont de Vilomara.

En cada habitatge hi viuen entre una i set persones. Lògicament, sempre són ciutadans que tenen moltes dificultats econòmiques i un risc greu d'exclusió social. Ramon Pla n'és el coordinador. Explica que en la majoria de casos, a diferència de les que viuen a la residència, són persones que, poc o molt, han aconseguit treure un peu del pou, la qual cosa els permet (si bé no sempre, com hem dit) pagar un lloguer social. Fins i tot cita el cas d'un ciutadà dels que viuen en un d'aquests habitatges que ha aconseguit una bona feina i podrà deixar-lo lliure perquè hi entri algú més necessitat.

Igual que passa amb el lloguer, en el cas dels subministraments, quan es possible, són assumits per la família, i quan no és possible, els paga la fundació. Sor Lucía Caram comenta que «tant els lloguers socials com els pagaments del subministraments estan adequats a cada família i circumstància». Sigui quina sigui, apunta que «tot plegat fa que la despesa en habitatge de la fundació sigui molt elevada. Cada dia hi ha més demanda de pisos, i per tant, cada cop necessitem més suport per poder-hi donar resposta». Ho aprofita per recordar que tenen un número de compte per fer donacions. És: ES43 2100 3093 0722 0031 6970.

Els usuaris dels pisos són persones derivades pels serveis socials o detectades pels programes de la fundació (la plataforma d'aliments, el cosidor, l'espai de dutxes, els horts ecològics...). De totes se'n fa «un seguiment i un acompanyament per tal que puguin recuperar la seva autonomia, el treball...». La cessió inicial dels pisos és per tres anys.

També hi arriben a través dels servis socials les que s'instal·len a la residència Rosa Oriol. Actualment n'hi viuen 17, que són la quantitat de llits que té homologats, més dos de petits per a infants. El 2018 hi ha hagut 16 entrades i 9 sortides. L'estada mínima sol ser de dos anys.