La Fira de l'Aixada ha hagut de dir adeu a la plaça Milcentenari, un dels escenaris de la fira medieval, que des de fa poc s'ha reconvertit en una instal·lació esportiva. La plaça Infants, Plana de l'Om La Fira de l'Aixada se celebrarà els pròxims dies 23 i 24 de febrer, enmig de la Festa de la Llum. Les novetats de la proposta, amb vuit espectacles nous, es van presentar ahir en un acte a l'Espai 1522. Unes 500 persones d'entitats i associacions de Manresa fan possible l'Aixada.

La tradicional Taverna Gallega que hi havia a la Milcentenari es traslladarà aquest any a la plaça Infants. A la plaça Serarols hi haurà l'exposició i exhibició d'aus rapinyaires i tallers infantils. És un lloc que queda «amagat però que és molt vàlid», segons el president de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols. També es potenciarà la plaça Gispert. Serà el punt de sortida del seguici del bisbe Galceran Sacosta, i a més a més acollirà activitats durant els dos dies de la fira com les demostracions d'esgrima, de fusteria i una ludoteca infantil.

També enguany s'incorpora com a espai de la fira la sala gòtica de la Seu, on hi haurà una exposició sobre la vida, la guerra i la tortura al segle XIV. Per altra part la Plana de l'Om, l'espai just abans d'entrar dins muralles a través del portal de Sant Miquel, serà un espai eminentment infantil.

La regidora de Projecció de Ciutat i Festes de l'Ajuntament de Manresa, Neus Comellas, va explicar ahir que «tots aquests canvis només aporten beneficis». Va assegurar que les novetats d'enguany «generen una Fira de l'Aixada més lluïda».

El president de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols, va assegurar al seu torn que «l'èxit de l'Aixada i de la Festa de la Llum és que tenim una història per explicar», la del miracle de la Llum que va fer possible la construcció de la Sèquia. «Hi creguem o no, ens agrada explicar-la, i als manresans i als de fora de Manresa els agrada sentir-la», va dir.

El cap de setmana del 23 i 24 de febrer el Centre Històric de Manresa es tornarà a omplir d'artesans, mestres d'antics oficis, actors, actrius, funambulistes, joglars i, en general, atraccions relacionades amb l'època medieval.

Orriols va recordar que l'actual format de la Fira de l'Aixada «no seria possible sense la participació d'entitats i associacions de la ciutat» que prenen part de forma voluntària a la mostra medieval.