Salut mental i cronicitat són els principals reptes que ha d'afrontar, ja ara, sanitat, va dir la consellera de Salut Alba Vergés, en la visita que va fer ahir a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Vergés va recordar que el departament ha injectat 70 milions per impulsar polítiques de salut mental, «que són extremadament necessàries al nostre país».

En el cas de la Fundació Althaia, Salut ha doblat el pressupost des del 2010 fins ara. Ha passat dels 4,2 als 8,2. Això ha permès posar en marxa, a final de l'any passat, la unitat d'hospitalització de salut mental infantojuvenil, la primera de la Catalunya Central. Fins ara els menors i joves amb problemes mentals greus havien de ser ingressats a Barcelona. Vergés va afirmar, en aquest sentit, que és molt important acostar aquest tipus de serveis «al territori. Necessitem aquest impuls de la salut mental». Durant la seva estada a l'hospital va poder visitar la nova unitat.

D'utilitat per al país

També va destacar la creació de la Càtedra de Salut Mental que ha impulsat Althaia i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (vegeu Regió7 del 9 de gener passat). Segons la seva opinió, «ens portarà expertesa i evidències de totes les polítiques que podem fer en salut mental. Vull remarcar especialment que això és una ajuda que trobem a Althaia que ens servirà arreu del país».

La cronicitat és l'altre repte, no només de la Fundació Althaia sinó a tot el territori, va precisar. No és un repte de futur, va dir, «sinó del present, perquè tenim una societat envellida». És un desafiament, va manifestar, «que treballarem conjuntament. I ho farem necessàriament amb els professionals de la casa i del país».

Vergés, acompanyada del director general d'Althaia, Manel Jovells, i membres de la direcció va conèixer la sala d'actes de Sant Joan de Déu, l'espai on anirà la futura unitat docent de la facultat de Medicina de la UVic-UCC que s'ha de posar en marxa el curs vinent, l'esmentada unitat d'hospitalització infantojuvenil de salut mental, una de les plantes d'hospitalització, l'hospital de dia polivalent, hemodiàlisi, que s'ha posat en marxa fa poc, radioteràpia i l'hospital de dia d'oncologia i hematologia.

Aquest últim s'ha fet nou gràcies a aportacions de la societat civil en la primera campanya de mecenatge que ha dut a terme Althaia. «La col·laboració de la societat civil en les eines de gestió, conjuntament amb les iniciatives polítiques, és el que ens fa créixer i continuar amb un alt nivell de qualitat de la sanitat al territori», va assegurar.

Althaia ha posat en marxa una altra campanya, en aquest cas per buscar finançament per millorar l'atenció hospitalària a infants i joves i renovar la planta de pediatria, i neonatologia.

Reunió amb el patronat

Abans de la visita la consellera de Salut es va reunir amb el patronat de la Fundació Althaia, que presideix l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. La trobada «ha servit per donar a conèixer l'activitat d'Althaia, mostrar que som forts en la implantació al territori i la col·laboració en xarxa amb altres institucions de la ciutat», va dir Ju-nyent. També va afirmar que «és evident que tenim reptes i comptem amb la col·laboració de la consellera i el seu departament» per millorar la qualitat dels ciutadans.