Manresa té dues associacions xineses que es van constituir l'any passat amb poc temps de diferència. El març es va presentar l'Associació Centre Cultural Xinès de Manresa. Ho va fer amb la celebració de l'Any Nou xinès. El juny passat va ser el torn de l'Associació Xinesa de la Catalunya Central, que ho va fer amb una lluïda cerimònia de fundació. Enguany, les dues associacions han decidit sumar forces per celebrar la festa més important per als xinesos, l'Any Nou xinès, que va començar abans-d'ahir. Enguany, és l'any del porc. La festa que han preparat tindrà lloc el 17 de febrer.

Un centenar de persones

El teatre Conservatori acollirà el gros de la celebració del diumenge 17, que és gratuïta i mobilitzarà un centenar de persones. Començarà a les 5 de la tarda a la plaça de Sant Domènec, amb la vistosa dansa del drac, i hi ha prevista l'assistència d'algun representant del consolat de Barcelona i de la comunitat xinesa d'aquesta ciutat. Justament l'Associació Xinesa de la Catalunya Central va col·laborar el cap de setmana passat en la festa per celebrar l'Any Nou xinès a la capital catalana.

Tot i que les dues entitats manresanes tenen objectius diferents (la primera, que els infants d'origen xinès nascuts a Manresa coneguin el seu idioma i la seva cultura, i la segona, ajudar els xinesos de la ciutat en tot el que puguin) en comparteixen un, que és acostar Manresa a la seva cultura, i és que, tradicionalment, tot i ser la tercera comunitat més nombrosa de la ciutat (segons el darrer padró d'immigració del juny del 2018, prop de 600 xinesos resideixen a la capital de Bages), sempre ha passat força desapercebuda.

La festa de l'Any Nou, en què totes les famílies de la Xina aprofiten per reunir-se i que té un valor molt important, fins al punt que gairebé és una obligació ajuntar-se per celebrar-la, vol ser la millor excusa per acostar la ciutat a la seva cultura i tradicions.

Després de la dansa del drac a la plaça de Sant Domènec, on es farà la cerimònia inaugural, la festa es traslladarà, a 2/4 de 6 de la tarda, al Conservatori, on es donarà la benvinguda als assistents. Seguidament, i durant dues hores, hi haurà les actuacions de la coral Cor de Xina, poesies xineses, una actuació amb l'instrument musical xinès hulusi, dansa clàssica Hong Zhao Yuan, mostra de vestits de la Xina i de l'òpera de Pequín, un joc, dansa del ventre, la cançó La Lluna representa el meu cor, dansa xinesa, una coral, una cançó amb la llengua de signes i la cloenda. També hi haurà una exhibició de cal·ligrafia xinesa a càrrec d'un expert arribat expressament de Santander, on resideix.

Dos dels presidents de l'Associació Xinesa de la Catalunya Central (a lafoto) destacaven aquesta setmana a Regió7 la importància de la celebració com a gest d'amistat i d'acostament als manresans.