Les urgències de primària del CAP Bages de Manresa s'han reforçat amb l'objectiu d'augmentar els casos atesos i reduir els considerats més banals que acudeixen a les urgències de l'Hospital de Sant Joan de Déu. El servei, anomenat CUAP, és obert els dies laborables a les nits, els caps de setmana i els festius, quan els centres de primària estan tancats. Des de mitjan gener obre una hora abans, a les 8 del vespre i fins a les 8 del matí, i a més a més disposa de les eines necessàries per fer analítiques i també radiografies, encara que en aquest cas fins a les 12 de la nit. Les urgències del CAP Bages són les de referència a Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Fruitós, Navarcles i Sant Vicenç de Castellet.

Es considera que actualment el 62 % de les urgències ateses als hospitals catalans podrien haver estat tractades a consultes de primàries. El 2017 l'Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia en va atendre 146.000. El CUAP, per la seva part, en va fer 23.734. És una activitat alta, segons assegura la directora del Servei d'Atenció Primària del Bages, Berguedà i Solsonès, Anna Forcada. També les visites a domicili, que van superar les 2.500. Però ho podria ser més.

Un comitè coordinador

Un comitè d'urgències i emergències amb tots els agents assistencials de Manresa es reuneix periòdicament per coordinar l'activitat sanitària urgent. Entre les mesures preses hi ha la instrucció que les ambulàncies d'emergències (SEM) portin els casos de baixa o mitjana complexitat directament a les urgències del CAP Bages en lloc de dur-los a l'hospital com de costum. «Hem descrit una cartera de serveis del que podem assumir», explica Forcada, de forma que al SEM «saben que en el cas de segons quines patologies poden enviar els pacients aquí perquè les podem resoldre. El que estem veient és que en molt poques ocasions s'ha de fer un segon trasllat a l'hospital», afirma.

Per a l'adjunta a direcció del Servei d'Atenció Primària del Bages, Berguedà i Solsonès, Raquel Coma, l'objectiu últim «és que la patologia sigui atesa al nivell d'assistència que li toca. Hi ha casos que requereixen un servei d'urgències de l'hospital per la seva gravetat, i hi ha casos que no». En canvi, la població «encara està molt habituada a anar a urgències a l'hospital», lamenta. «Nosaltres també som especialistes. Som metges i infermeres especialistes en atenció primària i comunitària», insisteix.

El CUAP és a la planta baixa del CAP Bages. Disposa d'un primer despatx de triatge per valorar la urgència. Hi ha tres consultes mèdiques i, en una zona a part, cinc boxs per si els pacients han d'estar una estona en observació i per fer cures, i quatre llits més per a emergències. També s'hi fan visites programades per, posem per cas, subministrar injectables o fer cures quan els CAP estan tancats, i visites a domicili urgents que es gestionen a través del 061.