El procés Primàries Manresa va iniciar ahir la seva campanya electoral per triar el cap de llista de la candidatura a les pròximes eleccions municipals del maig. Finalment hi haurà 11 candidats que ahir es van presentar en un acte públic al nou local de l'ANC de Manresa davant una vuitantena de persones. Són Arnau Padró, Joan Gil, Pere Vinyals, Carles Chavarria, Fina Casals, Rosa Maria Hernández, Marc Olivé, Olga Rodríguez, Josep Maria Llobet, Everton Medeiros, que va excusar la seva presència, i Jorge E. Pulido.

Tots van haver de contestar una pregunta: què els ha motivat a presentar-se. I tots tenen un denominador en comú: la independència i la República. A partir d'aquí van començar els matisos en funció de les prioritats de cadascú. En el que van estar d'acord, o almenys així ho van expressar la majoria, és que Manresa és una ciutat grisa, trista, més del passat que no pas del present i futur. L'ordre de les intervencions es va triar per sorteig.

Fina Casals va ser la que va obrir el torn i es va centrar en el tema de les comunicacions. Dirigent de la plataforma «No més morts a la C-55», es va referir sobretot a les deficients comunicacions de la ciutat i al darrer accident mortal de trens. «El tren, la C-55 i l'autopista» fan que la ciutat no «creixi», va dir.

Marc Olivé va afirmar que vol liderar la llista «amb unitat, compromís i passió» per fer política sense lligams de partits «per fer de Manresa capital sense complexes». Olga Rodríguez va expressar la seva voluntat de treballar per una ciutat més moderna i oberta a Europa. Carles Chavarria va afirmar que Manresa era, temps enrere una societat vivia i «ara ja no. Cal un ajuntament que lideri, no que gestioni. Hem de fer i no dir què farem». Pere Vinyals va proposar fer referèndums en aquells temes importants per a la ciutat i que no tot quedi en mans de despatxos. «Volem una ciutat positiva i vàlida», va assegurar».

El que motiva Rosa Maria Hernández a presentar-se són els aspectes socials. També va dir que la ciutat ha decaigut i «cal millorar-la abans que deixi d'estimar-la», va afirmar. Al seu torn Jorge E. Pulido, manresà d'origen colombià, va expressar la seva voluntat de treballar per la integració «dels que venim de fora». «Som nous veïns, nous manresans i nous catalans», va dir, i va advocar per una «Manresa més justa, transformada i on tothom hi tingui cabuda».

Joan Gil va ser breu i concís: «Em presento perquè tots hi participem perquè si només ho hem de fer uns quants no ho aconseguirem». Va assegurar que «Manresa té potencial». Arnau Padró va apostar per l'autoorganització, l'horitzontalitat i el lideratge local. Va assegurar que el futur són les noves tecnologies i que aquest àmbit ha de ser l'aposta de Manresa. Va tancar la ronda d'intervencions Josep Maria Llobet. Va dir que es presenta per defensar els animals, per fer equip i aprendre, i per aturar el feixisme.