Lorena Mata, de 37 anys, mai no ha combregat amb el chavisme. La seva implicació amb l'oposició veneçolana va créixer quan Petrolis de Veneçuela, l'empresa estatal dedicada a l'extracció i la venda de petroli, va trencar un contracte que tenia amb al seva empresa. Ara, viu a l'Alberg de Berga, com a refugiada del programa d'acollida, i intenta aconseguir l'asil polític.

«Tenia un negoci que es dedicava a traslladar els enginyers a les àrees de perforació petroliera. L'empresa estatal va trencar el contracte amb la meva empresa perquè el govern té un departament encarregat de seguir les activitats dels empresaris. Jo no assistia a les manifestacions de suport a Chávez i per això van trencar el contracte amb mi el 2010», explica Mata.

Tot i això, l'activitat de la seva empresa va poder continuar perquè va aconseguir un nou contracte amb la petroliera Halliburton, però al 2016 la companyia va reduir les seves operacions a Veneçuela pel impagaments de Petrolis de Veneçuela pels serveis que li oferia. Conseqüència, Mata es va quedar una altra vegada sense contracte.

Tenia una segona feina com a gerent d'una empresa que va haver de tancar portes a causa de la situació política, segons explica. No només se li tancaven portes en el camp empresarial, sinó que també rebia, segons explica, «represàlies polítiques». Aquesta veneçolana estava al capdamunt del partit Voluntad Popular (la formació del polític Lepoldo López, actualment a la presó) a l'estat d'Anzoátegui i s'encarregava de buscar finançament per al partit. «Organitzava mobilitzacions. Fèiem actes per ajudar altres persones i la policia ens decomissava el material i m'amenaçaven. Per al govern soc una antipatriòtica».

Mata també ha conegut el polític que s'ha erigit com a president -davant de Maduro- Juan Guaidó, amb el que, segons explica, ha treballat i també hi ha mantingut reunions.