Un manresà ha creat una empresa tecnològica única al món. Els seus clients potencials són les principals companyies d'aviació, els fabricants de motors per a avions, empreses d'assegurances a escala mundial i organismes internacionals com la Creu Roja. També, vaixells mercants. El producte que ofereix és predir una catàstrofe natural, i avaluar-ne l'impacte tant social com econòmic en temps real. Sobretot, les causades per erupcions volcàniques.

El geofísic manresà Àlex Martí ha passat a l'acció. Investigador a Barcelona Supercomputing Centre-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i especialista en vulcanologia, ha desenvolupat els darrers anys un model de simulació que permet calcular l'emissió, transport i simulació de cendres alliberades d'erupcions volcàniques (vegeu Regió7 del 16 de gener del 2018Regió7). Amb aquesta informació les companyies aèries podrien esquivar els núvols volcànics; els fabricants de motors, controlar si han passat per zones insegures; i les companyies d'assegurances, avaluar riscos i calcular primes. Amb la participació de BSC-CNS ha creat l'empresa Mitiga Solutions, de la qual és conseller delegat. «Ara porto dos barrets, el de la part científica al BSC-CNS i una mica la de negocis».

Mitiga Solutions és el que se'n diu una spin-off. «El que es fa és transferir una tecnologia que has desenvolupat a la universitat o en un centre de recerca i que té potencial a l'hora de ser comercialitzada», ha explicat Martí a aquest diari. «Es crea una empresa per explotar comercialment aquesta tecnologia. Això implica no només que l'empresa està participada pel centre tecnològic, en aquest cas el de supercomputació, sinó que els beneficis que hi hagi tornaran al centre per continuar la tasca científica».

En aquest cas les investigacions en les quals ha participat Martí han permès desenvolupar la tecnologia necessària per fer el salt al món empresarial. Abans Martí va fer estudis de mercat, «on vam veure que aquest tecnologia podia tenir valor». També van servir per comprovar «que hi ha una necessitat i que nosaltres teníem la solució». Va fer primers contactes amb l'aerolínia australiana Quantas i amb l'empresa de turbines per a avió Rolls-Royce, «líders en el seu sector, i ens van donar la seguretat que el nostre producte els solucionava un problema».

El 2010 l'erupció del volcà Eyjafjallajökull a Islàndia va paralitzar els vols de mig Europa i s'estima que va causar unes pèrdues de 1.600 milions d'euros a les companyies aèries i d'uns 4.000 milions a l'economia global. El cas es va repetir posteriorment a Xile i el 2017 a Bali, Indonèsia. Amb la nova tecnologia es podrien esquivar els núvols de cendra o bé calcular rutes alternatives.

El següent pas va ser buscar finançament. En poc temps va reunir 1,2 milions d'euros de diferents inversors «i vam aconseguir una valoració de l'empresa de 6 milions, cosa que és bastant atípica». La previsió de Mitiga Solutions és que en 5 anys el negoci arribi als 22 milions d'euros. De moment combina la recerca científica -coordina un nou departament al BSC-CNS sobre catàstrofes naturals- amb la feina de conseller delegat de la nova empresa, on actualment hi ha 12 persones.

El 2017 Martí va publicar un estudi al grup de la revista Nature en el qual demostrava que una erupció volcànica a l'Antàrtida afectaria el trànsit aeri de tot l'hemisferi sud del planeta.