L'Ajuntament de Manresa ha posat en marxa un programa que té per objectiu garantir el subministrament de serveis bàsics a famílies vulnerables que es troben en situació d'ocupació.

Els comptadors socials només es poden instal·lar si es compleix que la família sigui vulnerable a criteri de serveis socials, que no hi hagi un conflicte veïnal, que el pis sigui propietat d'un gran tenidor i que l'habitatge disposi de les condicions de seguretat i d'edificació necessàries per a la instal·lació dels subministraments.

Si es compleixen aquestes condicions, l'Ajuntament sol·licita al propietari de l'immoble que permeti la instal·lació del comptador solidari. Si el propietari no ho permet, l'Ajuntament sol·licita als jutjats que autoritzin l'entrada a l'habitatge per procedir a la instal·lació. Aquesta autorització es fonamenta en la situació de pobresa energètica de la família i l'obligació de garantir la salut pública.

L'Ajuntament ja ha fet una primera acció d'aquest tipus als jutjats i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat un aute pel qual ordena que es permeti l'accés a la finca per a la instal·lació del comptador solidari d'aigua. Segons el TSJC, la instal·lació dels comptadors té un fi legítim tutelat, que és la garantia d'accés als subministraments de les persones en greu risc d'exclusió residencial, i que és una via no lesiva al dret de la propietat. Una afirmació que remet el mateix tribunal a sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Amb aquest programa, no només es garanteixen els drets bàsics de les famílies vulnerables en situació d'ocupació, també es garanteix la seguretat dels veïns i del mateix edifici que es pot veure compromesa quan es punxa un comptador il·legalment.

El programa ja està en marxa i l'Ajuntament de Manresa se sent satisfet perquè considera que aconsegueix anar un pas més enllà del que preveia la llei de pobresa energètica