Des d'aquest matí de dimarts, a un lateral de la placeta de l'edifici dels jutjats de Manresa hi ha una nova placa que recorda les víctimes de l'atemptat a Atocha perpetrat l'any 1977 per l'extrema dreta. Hi han assistit cap a un centenar de persones, entre les quals l'advocat i professor universitari Alejandro Ruiz-Huerta, únic supervivent d'aquella matança i president de la Fundació Abogados de Atocha, creada per CCOO per mantenir viva la memòria dels assassinats. Ruiz-Huerta no ha pogut contenir l'emoció quan han descobert la placa amb l'alcalde Valentí Junyent. Ha acabat el seu parlament, en el qual ha reivindicat la importància de la memòria històrica, dient un per un el nom de les cinc víctimes d'aquella matança on, a banda de tres advocats, hi va morir un estudiant de dret en pràctiques i un administratiu del despatx laboralista on va tenir lloc. No ha volgut entrar en el judici als presos independentistes que comença avui. En canvi, sí que ha lamentat que a Andalusia, on resideix, el PP hagi deixat la presidència del comitè que porta tot el referent a la memòria historica a mans de Vox.

El fred que feia aquest matí de dimarts, que calava fins als ossos, ha competit amb la calidesa de l'acte, on, a banda d'una nodrida representació del consistori, amb membres de tots els partits, també hi havia molts sindicalistes, membres del món de l'advocacia, persones relacionades amb la memòria històrica i activistes socials.

Després del descobriment de la placa hi ha hagut les intervencions d'Enrique Rodríguez, en representació del Sindicat CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central; Abel Pié, degà del Col·legi d'Advocats de Manresa; Ruíz-Huerta; Joan Domènec Abad, secretari de Relacions amb l'Administració de Justícia de la Generalitat, que duia una bufanda groga que recordava que avui no és un dia qualsevol, tal com han remarcat la majoria de les intervencions, i l'alcalde Junyent. La placa que s'ha inaugurat a la capital del Bages és segona de Catalunya que recorda aquells fets. La primera és a Terrassa.

L'acte l'ha organitzat el sindicat CCOO amb el suport de l'Ajuntament i el Col·legi d'Advocats de Manresa.

(Fotografia de la placa / Marta Pich)

Les intervencions, que han rebut els aplaudiments dels assistents, especialment la de Ruíz-Huerta, han anat seguides per les fotografies dels presents a la placa i al protagonista de l'acte, que ha atès tothom qui s'hi ha adreçat per parlar-hi o per fer-se una fotografia amb ell abans de marxar a Sant Cugat del Vallès, on tenia programada una xerrada.

(Ruiz-Huerta adreçant-se als presents / Marta Pich)