«Dels serveis i programes als drets» serà el títol del cinquè Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta que organitzen conjuntament Ampans i la Fundació Althaia de Manresa. Se celebrarà el pròxim 23 de maig al Palau de Congressos de Barcelona en una edició especial perquè enllaçarà amb el 12è Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual, que es durà a terme els dos dies següents, també amb la tutela d'Ampans i Althaia, i en aquest cas l'Associació Europea per la Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual.

El congrés del 23 de maig serà un punt de trobada i intercanvi d'experiències entre professionals i experts de diferents disciplines que posaran sobre la taula diferents models d'abordatge de l'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual que pateixen alguna alteració de conducta. Es posarà especial èmfasi en el respecte als seus drets.

Es donaran a conèixer diferents programes i serveis que existeixen a Catalunya, l'Estat espanyol i altres països del món. Una de les experiències que es presentarà al congrés serà el treball comú que porten a terme des dels àmbits social i de la salut les fundacions Ampans i Althaia, que són un model des de fa anys en l'abordatge de la discapacitat intel·lectual i de les malalties mentals.

Congrés Europeu

El cinquè Congrés de Conducta estarà estretament vinculat al Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual, d'àmbit internacional, que se celebrarà per primera vegada a Barcelona. Les dues darreres edicions, és biennal, s'han dut a terme a Luxemburg i a Florència.

A través de debats i la presentació d'estudis científics a càrrec de nombrosos ponents de prestigi internacional, el congrés tractarà de com fer front als trastorns de la conducta des dels diferents serveis com els educatius, sanitaris i comunitaris, i de com millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental amb alteracions de la conducta.

Els dos congressos s'adrecen especialment a professionals de la salut, l'ensenyament i l'atenció directa, persones amb discapacitat i/o malaltia mental i les seves famílies.