L'escola Les Bases de Manresa tindrà el curs vinent dues noves línies de primària, a tercer i quart, segons ha pogut saber Regió7. Són una cinquantena de noves places que han de servir per resoldre la sobredimensió que hi ha actualment a la ciutat d'alumnes d'aquesta edat, els nascuts el 2010. Així ho ha confirmat a aquest diari l'inspector dels Serveis Territorials d'Educació de la Catalunya Central, Albert Ramírez.

Segons dades del departament, la ràtio global a la capital del Bages és aquest curs (2018-19) de 25,29 alumnes per grup, quasi un punt per sobre de les ràtios del curs 2018-18 (24,51 alumnes/grup) i 2016-17 (24,26 alumnes/grup). Pel que fa a la promoció d'alumnes del 2010, que ara estan a tercer de primària, la ràtio està per sobre de la mitjana, situant-se el curs 2018-19 en 26,41 alumnes per grup. L'origen d'aquesta situació el trobem, segons Ramírez, en la llei Òmnibus aprovada per la Generalitat el 2011, en plena crisi, que va incrementar les ràtios (de 25 a 27 alumnes per grup a primària i de 30 a 33 a secundària).

Això va fer que els infants nascuts el 2010 entressin a P3 ja amb les ràtios modificades. La conseqüència va ser la desaparició de grups -sobretot en municipis grans-, ja que cada classe podia absorbir més alumnes. Les ràtios només es van incrementar per llei un curs, segons Ramírez, però «aquesta promoció ha estat sobredimensionada des de llavors», assegura, i afegeix que aquesta situació és la que justifica la conveniència d'obrir alguna línia més a Manresa per al proper curs, «especialment a quart de primària».

«Les dades també mostren que els darrers tres cursos els centres educatius han anat incorporant noves escolaritzacions i s'han anat saturant els grups», destaca. Si ens fixem en els números, veiem que aquest curs hi ha 5.236 alumnes escolaritzats a primària a Manresa, un 3% més dels que hi havia el curs passat (5.075) i un 4% dels alumnes escolaritzats el curs 2016-17 (5.023). Ramírez apunta que es necessitaran places per als propers tres anys, no només a Manresa sinó a tot Catalunya, i que l'any que ve es podrien obrir noves línies a Vic o Igualada.

Tot i això, augura una davallada d'alumnes a primària el proper curs provocada per la sortida de 865 estudiants de sisè i l'arribada de 822 infants de P5, que es traduirà en 43 alumnes menys a primària i un grup addicional. Si això es compleix, baixarà la ràtio mitjana d'alumnes per grup.

Ramírez explica que el departament d'Educació ha proposat que sigui l'escola Les Bases la que aculli els dos grups nous el proper curs «per la disponibilitat d'espais i amb la idea que aquest creixement ajudi a la concreció del nou projecte de Les Bases per a primària, ja que l'infantil ja el té totalment desplegat des del curs passat». El centre ha acceptat la voluntat de la Generalitat i ho entoma com un repte, perquè implica que el curs vinent tindrà tres grups nous (segon, tercer i quart), però alhora com una oportunitat per «reforçar el projecte».

Eva Cunill, la directora de Les Bases, assegura que «tot i no ser el creixement natural de l'escola, ho veiem com un enriquiment per als nostres alumnes, que ara es podran relacionar amb altres de més grans, de cicle mitjà». A més, subratlla com a fet rellevant que «les famílies ens podran triar voluntàriament, perquè les places sortiran a preinscripció». Així, es preveu que les famílies interessades amb fills nascuts el 2010 i el 2011 puguin participar en el proper procés de preinscripció, que començarà a finals de març.

Es col·locaran dos nous mòduls

Per assumir els nous alumnes de tercer i quart és previst col·locar dos nous mòduls prefabricats a continuació dels actuals que conformen l'escola. El creixement es farà per la part del darrere, segons Cunill, i permetrà disposar de sis aules i quatre lavabos més. La instal·lació es podria fer durant l'estiu d'aquest any.

L'escola Les Bases es va construir l'any passat a la zona universitària, en un terreny on inicialment s'havia de traslladar l'escola La Flama (a Pineda de Bages però adscrita a Manresa). El novembre del 2016, però, es va fer públic que el centre que es construiria en aquest espai no seria La Flama, sinó Les Bases. Creada el 2015, fins al curs passat l'escola es va ubicar a l'edifici FUB2, antic Centre Tecnològic de Manresa (CTM).