La tinença de gossos pot generar a vegades conflictes de convivència en una comunitat de veïns i en un barri, i no sempre els propietaris en tenen prou cura i l’educació necessària. Això és el que es debatrà dilluns al judici popular que organitza el Col·legi d’Advocats de Manresa en el marc de les Festes de la Llum. Serà la simulació d’un judici durant el qual s’exposaran davant el jutge arguments a favor i en contra.

L’activitat se celebrarà aquest a les 6 de la tarda a la Sala 2000 de l’institut Lacetània. El primer judici popular d’aquest tipus es va celebrar l’any passat, també per la Llum, coincidint amb el fet que el Col·legi d’Advocats de Manresa va ser l’administrador de les festes. Aleshores es va debatre el tema de l’aigua.

«El que busquem són temes que puguin ser una mica polèmics. Que desperti passions i que hi hagi gent a favor i en contra», explica el president del Col·legi d’Advocats, Abel Pié.

Igual que en la primera edició, alumnes d’institut ja porten dies preparant els seus arguments, que es debatran a la sala com si fos un judici i que fins i tot comptarà amb la participació de la jutgessa degana de Manresa, Sílvia Mañas. Hi haurà que representarà l’Administració; un grup de defensors dels gossos i un que assumiran la representació d’una associació de veïns que ha tingut algun problema amb propietaris de gossos i els animals.

Aquests papers els assumiran estudiats dels instituts Lluís de Peguera, del Lacetània i de la Joviat. Enguany els centres que participen en la iniciativa són més. L’any passat només hi van participar alumnes del Peguera. Cadascun d’aquests grups han tingut de tutor un advocat per dirigir-los en les seva estratègia judicial.

Cada part implicada exposarà els seus argument, contestarà les parts contràries i presentarà les seves conclusions. Més endavant, la jutgessa dictarà sentència. L’acte serà presentant i conduït per la cantant bagenca Beth Rodergas.

A la Llum de l’any passat es va celebrar el primer judici popular. El Col·legi d’Advocats el va organitzar amb la intenció de celebrar un debat ciutadà cada any a l’entorn de temes que tinguin un interès col·lectiu. «Ho vem organitzar perquè l’acte es quedés. Quan acabem el dels gossos començarem a pensar en el tercer any i el debat que hi pot haver», explica Pié. Segons el seu punt de vista l’ideal seria que fos «la mateixa ciutat la que proposés el tema de debat» i convertir-lo, així, amb «un debat de la ciutat».

En el debat-judici de l’any passat hi va haver grups que van defensar que l’aigua hauria de ser gratuïta, altres que van argumentar el contrari, grups que representaven entitats ecologistes, l’administració i fins i tot una empresa subministradora.

Pocs dies després la jutgessa degana de Manresa va dictar sentenciar que l’aigua no pot ser gratuïta, però que ha de tenir un preu just perquè tothom hi pugui tenir accés.