L'astrofísic manresà Ignasi Ribas va rebre ahir el premi Ciutat de Barcelona en l'apartat de Ciències Experimentals i Tecnologia. L'acte es fa fer al Saló de Cent, presidit per l'alcaldessa, Ada Colau, que és qui li va lliurar el guardó. Al seu discurs, Ribas va demanar la llibertat dels polítics presos.

Els premis Ciutat de Barcelona s'atorgen a persones que han sobresortit en l'àmbit de la creació, la recerca i l'educació. Ribas ha estat premiat pel seu treball «Una potencial superterra orbitant a prop de la 'línia de gel' de l'estrella de Barnard», que es va publicar el novembre a la revista Nature.

Es tracta d'un treball d'investigació dirigit per Ribas que va permetre descobrir un exoplaneta (fora del sistema solar) al voltant de l'estel de Barnard, que només és a 6 anys llum. El seu descobriment ha estat possible gràcies a l'anàlisi de 20 anys d'observacions fetes per una extensa col·laboració internacional que ha dirigit el científic manresà. Facilitarà estudis futurs sobre com es formen els planetes a l'Univers, quines són les seves característiques i fins i tot esbrinar si es pot trobar algun tipus de vida fora de la Terra.

En rebre el guardó, Ribas va afirmar que «avui en dia la tasca científica és una feina d'equip», per això va voler fer extensiu el reconeixement als 62 investigadors d'arreu del món que han participat en el treball. També va dir que la curiositat és una de les seves principals motivacions a l'hora de fer recerca. «Conèixer els nostres veïns galàctics» eixampla la «visió de la humanitat», sovint estreta i egocèntrica, va dir.

Els altres premiats de la nit van ser la cantant Rosalia, l'investigador mèdic Eduard Batlle, els escriptors Josep Pedrals i Mario Cuenca, el dramaturg Jordi Prat, el coreògraf Salva Sanchis, l'espectacle Rhuman, la cooperativa de cinema Zumzeig, l'historiador Miquel Armengual, els arquitectes Lacol, el col·lectiu d'arts visuals Halfouse, l'assagista Dardo Scavino, els experts en clima Marcos Fernández-Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñueles, el dissenyador Marc Monzó, el grup Coeduació, La Directa, la traductora Anna Soler i la Germandat de Sant Andreu de Palomar.