Des d'un nen «de 9 anys que m'ha comentat que era la primera vegada que li feien una revisió de la vista» fins a petits «amb problemes visuals que no porten ulleres perquè la seva família té pocs recursos i no n'hi poden comprar», explicava sor Lucía Caram ahir al matí. Davant d'aquesta realitat, el projecte Invulnerables, liderat per la monja manresana, va portar ahir a l'hospital Sant Joan de Déu una iniciativa perquè els nens de famílies amb problemes econòmics, que formen part del projecte, es fessin una revisió i poguessin obtenir unes ulleres per solucionar els problemes de visió.

Un total de 13 professionals van participar en la iniciativa i van atendre, al llarg del matí a l'àrea d'oftalmologia del centre sanitari de Manresa, un total de 109 nens que s'hi van inscriure. Entre els facultatius hi havia set professionals d'Althaia, un optometrista de la Fundació Ramon Martí i Bonet Contra la Ceguera i cinc professionals de l'empresa Natural Optics, que també s'ha afegit a la campanya solidària muntant ulleres per als nens sense cost per a les famílies.

Tot i que l'Hospital Sant Joan de Déu és públic i, per tant, tothom hi poc accedir, la campanya posa de manifest que la poca prevenció en qüestions de salut està més estesa en les capes més desafavorides de la societat i entre alguns col·lectius d'immigrants. «Tot i que tothom té accés a la sanitat pública, aquesta iniciativa també vol estendre la cultura de la prevenció per assegurar a les famílies que els fills no tenen cap problema de visió, i en el cas que en tinguin, solucionar-ho», explica Antònia Raich, responsable de la Unitat de Participació i Mecenatge d'Althaia. Raich també comenta que la iniciativa també és un mètode per «integrar» i que les generacions futures de les famílies nouvingudes tinguin assumit que «la prevenció és molt important». Afirma que en les famílies amb pocs recursos econòmics en moltes ocasions «han d'afrontar moltes adversitats i no es fixen en si el fill té algun problema de visió», i assegura que el fet de «no veure-hi bé també pot afectar en el rendiment escolar, ja que si a classe no veuen bé que posa a la pissarra no poden seguir bé les explicacions dels professors».

En la iniciativa també és vital la implicació de l'empresa Natural Optics, que muntarà les ulleres als fills de les famílies del projecte Invulnerables que tenen problemes visuals i els hi entregaran en els dos establiments que tenen a la ciutat. «Moltes famílies saben que el fill té algun problema, però no poden comprar-li les ulleres, i d'aquesta manera ho podem solucionar», explica sor Lucía.