L'avinguda dels Països Catalans és un vial que tindrà un paper fonamental per relligar la zona est de Manresa. Amb un pressupost previst de 2,7 milions d'euros aportats per la Generalitat, la primera fase connectarà la carretera de Viladordis amb la rotonda de Prat de la Riba. El projecte havia d'estar redactat el 2017 i les obres s'havien d'iniciar a començament del 2018. No ho van fer. El maig de l'any passat la nova previsió donada per l'Ajuntament va ser que arrencarien la primavera d'aquest any. Tampoc no ho faran. En el darrer plenari del Consell de Ciutat, el regidor d'Urbanisme, Marc AloyEl motiu? El retard en la redacció del projecte per part de la Generalitat.

Demanat pel canvi en la previsió de l'inici de l'actuació a l'avinguda dels Països Catalans, l'Ajuntament ha explicat que «la Generalitat ha finalitzat la redacció del projecte amb un cert retard respecte a les previsions inicials». Un cop finalitzat, l'Ajuntament l'ha revisat i està pendent d'una reunió amb la Generalitat prevista aquest mes per parlar dels terminis d'execució i del calendari. «La licitació depèn de la Generalitat i, per tant, aquesta part els pertoca a ells», ha explicat el consistori, que ha posat en relleu que «és un projecte d'envegadura i fer tots els passos comporta temps». La licitació, segons va informar Aloy en el Consell de Ciutat, preguntat per Antoni Erro, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, sobre aquest projecte, s'espera per a abans de l'estiu.

Després de la construcció de la nova Bonavista, una de les obres més importants per a la mobilitat a Manresa serà la prolongació de l'avinguda dels Països Catalans, que en aquesta fase anirà de la carretera del Pont de Vilomara a la plaça de Prat de la Riba, i que només inclourà dos dels quatre carrils previstos. Els altres dos es deixaran per a quan es desenvolupi el sector est de la ciutat i els paguin els propietaris privats.

El tram fins als Trullols, pendent

Quedarà pendent el tram de la carretera de Viladordis fins als Trullols, que l'equip de CiU va lligar en l'anterior mandat per tal que el pagués l'hipermercat Carrefour a canvi de permetre-li l'ampliació de l'hipermercat. ERC s'hi va oposar (va ser un dels temes més polèmics del nou pla urbanístic) i, quan va entrar al govern de CDC en l'actual mandat, va mantenir l'oposició, de manera que l'operació va quedar descartada. Als Trullols, ara hi ha fet el tram entre la comissaria dels Mossos i el Fes Més (a la confluència amb el carrer de Caietà Mensa).

El nou tram preveu una calçada d'un carril per sentit d'uns 800 metres de longitud. Es construirà una rotonda a la cruïlla amb la carretera de Viladordis i una altra al carrer de Fra Jacint Coma i Galí, a més de la millora de la resta dels encreuaments. El traçat finalitza a la plaça de Prat de la Riba, per connectar amb la vialitat existent. L'actuació afavorirà la connectivitat amb la ronda de Manresa (C-55) i amb l'autopista C-16.

El juliol del 2016, quan la Generalitat va anunciar que assumia aquesta actuació, va informar que la previsió era que el projecte estigués redactat la tardor del 2017. Un rosari d'endarreriments.