Aquest dilluns 18 de febrer, Endavant (OSAN) ha col·locat desenes de caps en desenes de fonts arreu dels Països Catalans per denunciar que la classe treballadora i les classes populars estem #AmbLAiguaAlColl. L'acció posa damunt de la taula la necessitat d'un programa que #ÉsDeMínims per una vida digna, basat en cinc mesures bàsiques. L'acció, al Bages, s'ha fet a la font de la plaça Sant Domènec de Manresa i a la font de la plaça de l'Ajuntament de Navàs. Al costat s'hi han penjat cartells reivindicant el seu programa.

Endavant (OSAN) denuncia, així, que la classe treballadora i les classes populars als Països Catalans estan #AmbLAiguaAlColl, una situació encara més agreujada en el cas de les dones treballadores, recarca. "La situació de les treballadores no ha deixat d'empitjorar des de l'inici de la crisi financera, les condicions són actualment de més explotació, més perill de caure en la pobresa, més precarietat i més desigualtat".

L'organització considera que les treballadores "estan amb l'aigua al coll i moltes dades ho demostren: una quarta part de les dones treballadores cobra menys de 850 euros al mes, entre un 16 i un 25% menys que els homes. L'any 2018, l'1% més ric es va quedar amb el 40% de la riquesa creada, mentre el 50% més humil, amb el 7%; als Països Catalans es destina, de mitjana, el 40% del minso salari a pagar l'habitatge; des del 2009, els serveis sanitaris de caràcter públic han patit retallades entre 15.000 i 21.000 milions d'euros anuals; l'estat espanyol ha destinat 61.000 milions d'euros al rescat bancari: hi haurà 40.000 milions que no es recuperaran.

Davant d'aquesta situació, Endavant (OSAN) proposa "la necessitat d'articular un programa de mínims que garanteixin una vida digna, no amb mesures pal·liatives, sectorials i sucursalistes, sinó amb mesures que toquin qüestions de fons del sistema capitalista patriarcal en el qual vivim". L'organització política considera que "es necessiten unes condicions mínimes per a una vida digna i posa damunt de la taula cinc mesures:

  • Salari mínim de 1.200 euros per 30 h. Equiparació salarial real entre homes i dones, i pensions dignes.
  • Regulació del lloguer a un màxim del 10% del salari.
  • Aigua, llum, gas i telecomunicacions públics i a preus socials.
  • Serveis públics bàsics 100% garantits, sense privatitzacions ni repagaments.
  • Una banca pública.