El gener del 2002 es van fer les primeres classes a l' edifici mare de la Fundació Universitària del Bages. Les obres van començar l'estiu de l'any 2000. L'actual avinguda Universitària de Manresa encara no estava feta. Hi havia el clot per on passava el tren que transportava la potassa de Súria, i la resta tot eren camps i horts tret de l'edifici modernista de l'escorxador, del 1908. 17 anys més tard s'ha estrenat la FUB3.

La transformació va començar el 1998, quan les primeres màquines excavadores van entrar als terrenys de l'antic escorxador per tirar a terra una part del complex per construir-hi un centre de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. L'embrió del Centre Tecnològic, el CTM.

L'estiu de l'any 2000 la transformació de tot aquest sector de la ciutat va continuar amb l'inici de les obres de l'edifici de la Fundació Universitària del Bages per concentrar en un sol espai l'activitat acadèmica que es duia a terme en diferents punts de la ciutat. I el 2005 es va inaugurar l'actual biblioteca de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa a la nau central del que havia estat l'escorxador. La UPC, que ha celebrat els seus 75 anys, juntament amb la FUB

Però els canvis no van quedar aquí. El 2010 es van iniciar les obres de la Clínica Universitària, que ara prendrà un nou protagonisme amb la facultat de Medicina, i el curs 2011-2012 es va estrenar la residència d'estudiants.

Quan el CTM es va traslladar a l'actual parc tecnològic es va obrir la primera escletxa per ampliar la Fundació Universitària del Bages al mateix entorn. El febrer del 2015 es posava en marxa. «Dèiem que aquest edifici ens havia de durar com a mínim 10 anys», va recordar el director general de la FUB, Valentí Martínez, a la presentació de la FUB3, el setembre del 2017. En va durar 2, perquè des de llavors s'ha incrementat l'oferta d'estudis i d'alumnes i perquè es va posar en marxa l'ambiciós projecte de la nova facultat de Medicina de la UVic-UCC.