Ni animalistes ni veïns, els que ahir van ser considerats guanyadors del judici simulat de la Llum, una aportació del Col·legi d'Advocats a les festes que era el segon any que se celebrava, van ser els estudiants que van defensar les tesis de l'administració municipal.

La vista popular va tenir els representants de l'institut Lacetània com a primers classificats; els estudiants de l'Escola Joviat, que van defensar la posició argumental d'una associació de veïns, com a primer finalista; i el segon finalista van ser els alumnes de l'institut Lluís de Peguera, que es van posar en la pell dels lletrats d'una associació animalista.

Els primers van rebre 300 euros i els altres dos 150 euros, com a reconeixement a l'esforç per donar cos a un judici popular que va tenir l'estructura d'un de veritat, amb proves, testimonis, al·legats i interrogatoris conduïts novament per la jutgessa degana de Manresa, Sílvia Mañas, que dictarà sentència en breu.

L'acte va ser seguit per prop de 150 persones a la Sala 2000 de l'institut Lacetània i va ser presentat i clos per la cantant surienca Beth Rodergas.

A la jutgessa li queda ara la feina de donar forma a una sentència després de les exposicions argumentals realitzades al llarg de dues hores pels equips participants, que si alguna cosa van posar de manifest va ser les profundes discrepàncies entre els amants dels animals, els que els pateixen i l'Administració, que es troba al mig.

Un tema pel qual es va passar per sobre va ser els pixats de gossos que omplen la via pública i el fet que mentre ha avançat molt la consciència que les caques no es poden deixar sense recollir no ha passat el mateix amb les miccions dels animals.

Els estudiants que defensaven les tesis dels animalistes van posar de manifest que els gossos són éssers sensibles que aporten un benestar als seus amos perfectament constatable i que posseeixen habilitats de les quals la societat es beneficia. Van recordar que les comunitats de propietaris no poden prohibir la seva tinença, que són objecte de maltractaments i que no disposen dels espais públics adequats.

Els alumnes que es van posar en la pell dels lletrats d'una associació de veïns van deixar constància que els animals de companyia són una de les principals fonts de conflicte que van a parar a les entitats veïnals. Van reclamar respecte per a les persones a les quals no els agraden els gossos i han de patir els animals bordant en hores que voldrien passar descansant, i van reclamar més manteniment dels espais públics dedicats als animals.

Pel que fa als guanyadors, que seguien les tesis municipals, van demanar a animalistes i veïns més implicació i tolerància per acostar posicions entre els uns i els altres. Van defensar la tasca que realitza l'administració perquè es respecti la normativa de tinença responsable d'animals de companyia i se sigui conscient que si un gos es pixa en una façana és culpa de l'amo, i si molesta, també.

Tots van coincidir en el civisme per minimitzar els conflictes. Entendre que la llibertat pròpia acaba on comença la del veí.