Plantar cara als «monstres» de Renfe i Adif. Amb aquest objectiu una trentena de persones van posar ahir a Manresa els pilars d'una única plataforma en defensa no tan sols de la millora del servei de Rodalies de Renfe a Manresa, sinó del transport públic en general. De la mateixa manera no aglutinarà només ferits en els accidents de Vacarisses i Castellgalí. A l'acte també hi havia usuaris habituals del servei i es pretén implicar la societat en general «perquè és un problema de ciutat i de territori», segons es va dir. Es dirà Plataforma Prou Accidents R4 i R12.

Ahir van decidir els primers passos a seguir. D'entrada, aglutinar en una sola entitat tots els moviments que han sorgit arran dels dos accidents mortals de tren que hi ha hagut en poc més de dos mesos a l'R4, el de Vacarisses del novembre passat, i el de Castellgalí del divendres 8 de febrer. D'aquesta forma es tindrà més força, van afirmar. La nova plataforma, a més a més, iniciarà contactes amb altres associacions del mateix tipus que hi hagi a Catalunya i arreu de l'Estat que tinguin el mateix objectiu.

Durant l'assemblea, a la qual es va afegir la Plataforma d'Afectades de l'R4, es va plantejar la possibilitat que els afectats per l'accident de Castellgalí presentessin una demanda col·lectiva. Alguns dels ferits de Vacarisses ja han contractat un advocat perquè els assessori. La nova plataforma també iniciarà contactes per rebre consells legals i a més a més buscarà professionals perquè els orienti en tots els aspectes tècnics.

«Entre tots hem d'aconseguir que no ens juguem el coll per anar a la feina o a estudiar», va dir Mireia Obradors, ferida en l'accident de Vacarisses i que va impulsar ja aleshores un moviment d'afectats. El doctor en Geologia Josep Maria Mata, que també va assistir a l'acte, va advertir que el despreniment que va causar l'accident de Vacarisses es pot repetir en qualsevol moment. També va alertar de la temptació de culpar els maquinistes de l'accident de Castellgalí. «No hem de caure en aquesta trampa», va afirmar. Tothom hi va estar d'acord.