Si la comunitat xinesa a Manresa es caracteritzava per passar, més aviat, desapercebuda, ahir va demostrar que vol capgirar aquesta realitat. El col·lectiu va omplir el teatre Conservatori amb una mostra de la cultura asiàtica que no només va aplegar danses i músiques, sinó també missatges clars que estan integrats a la vida social manresana i que volen continuar treballant per ser més presents en el teixit cívic de la ciutat.

Al capdavant de l'organització hi havia les dues entitats que aglutinen els ciutadans xinesos establerts a la capital del Bages, i que feien una valoració totalment positiva del desenvolupament de la celebració. Si l'any passat, en la primera edició del festival, l'Auditori de la Plana de l'Om va quedar petit, ahir sorprenia veure l'increment de la participació en la festa i l'interès de ciutadans sense vincles al gegant asiàtic. I és que entre el públic hi havia persones originàries de la mateixa ciutat que no es van voler perdre la cita cultural encuriosides per la cultura xinesa.

De fet, no només es va omplir la platea del Conservatori, sinó que la llotja estava a vessar i hi havia persones que es van haver de quedar dretes perquè no hi havia prou localitats per a tots els assistents. I és que hi van fer cap més de 400 persones.

La festa, però, va començar a la plaça de Sant Domènec amb el tradicional ball del drac, amb danses que imitaven els moviments d'a-quest animal al ritme d'instruments xinesos de percussió, i que cridava l'atenció de la gent que passejava ahir a la tarda pel centre de Manresa. La celebració de l'Any Nou va continuar a la sala de teatre.

A part de l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, i regidors del govern local, entre les autoritats hi havia també dos membres del consolat xinès a Barcelona i reconeguts empresaris d'origen xinès establerts a Catalunya.

La comunitat xinesa de Manresa va voler demostrar que participa en iniciatives que aposten pel desenvolupament de la ciutat, i per aquest motiu van fer un donatiu de mil euros a Althaia per al projecte de mecenatge que el centre està portant a terme per reformar l'àrea de Pediatria de l'Hospital Sant Joan de Déu. La responsable de la Unitat de Participació i Mecenatge d'Althaia, Antònia Raich, va ser l'encarregada de recollir el donatiu i va agrair aquest gest tot remarcant que les obres que s'han de portar a terme serviran per millorar l'atenció sanitària de tots els ciutadans de la ciutat, tinguin l'origen que tinguin.

L'any que ha començat en la cultura xinesa està dedicat al porc, que els responsables de les associacions van deixar clar, en els seus parlaments, que en l'imaginari del país asiàtic és un animal portador de salut, fortuna i felicitat.

Hi va haver un total de tretze actuacions i van passar per l'escenari unes 150 persones, que van fer possible la mostra de cultura xinesa.

A més a més dels balls i de les músiques, també va destacar l'exhibició de cal·ligrafia xinesa, que un especialista en lletres i símbols xinesos va exhibir sobre l'escenari.