Talment com un diumenge, amb l'afegit que molts dels negocis que obren els diumenges i festius -pastisseries, quioscos, bars i restaurants- ahir no ho van fer. Manresa va viure una Festa de la Llum més apagada que mai. La vaga es va afegir a una jornada que, tradicionalment, ja sol buidar la ciutat d'activitat. De fet, hi ha qui assegura que ni durant la guerra civil es van deixar de fer tants actes com ahir. Aleshores, en una república laica i amb una església del Carme enderrocada, el que segur que no es va fer va ser la missa, que ahir sí que es va celebrar.

A banda dels actes que es van anul·lar directament o ajornar, al migdia es va notar que no era una Llum normal perquè a la plaça Major no hi havia obert cap dels bars que és habitual que treballin quan al rovell de l'ou del Centre Històric hi ha moviment. Curiosament, a no gaires metres d'allà sí que n'hi havia, de moviment. Les obres de reurbanització de la Baixada del Drets no es van aturar. Tenint en compte que aquesta actuació ja va amb retard, els seus responsables potser no van voler afegir un dia més a la demora.

Molt a prop, al carrer del Joc de la Pilota, la perruqueria per a homes que hi ha també treballava, igual que una altra amb el mateix nom al carrer de Saclosa. També va treballar la fruiteria de la plaça d'Europa, la del carrer de Puigterrà de Dalt i la del carrer dels Infants, entre molts altres negocis portats per magribins que van alçar la persiana. En canvi, pel que fa als basars xinesos, se'n van veure uns quants de tancats i barrats.

Tancat de punta a punta

Fent un volt per la ciutat, tot i que destacaven les portes tancades en una gran part dels carrers, en la majoria dels quals aquesta situació es donava a banda i banda i de punta a punta, hi va haver altres negocis que van preferir obrir, sobretot forns de pa (a les Bases de Manresa), que ja ho poden fer els festius; bars i restaurants i algun quiosc de diaris, com el de la plaça de Sant Domènec, i estanc, com un de la Muralla. De pastisseries, un tipus de comerç que és habitual que obri els diumenges i festius, moltes van optar per tancar.

Pel que fa a l'ambient de gent i cotxes voltant pel carrer, com que ahir va fer un bon dia, al migdia es va veure força gent fent un tomb i algun cotxe circulant. En aquest cas sí que va ser un calc exacte d'un diumenge o d'un dia festiu qualsevol. A mesura que van anar passant les hores, els carrers es van anar buidant cada cop més.

Dels actes del dia de la Llum, com va avançar aquest diari, només es van mantenir la missa del matí i el concert de la tarda. Els institucionals es van anul·lar per decisió del consistori, que així ho va comunicar i que es va sumar d'aquesta manera a la vaga.