Un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra va impedir que la manifestació que hi va haver ahir a Manresa per l'autodeterminació i contra el judici als polítics i activistes independentistes s'acostés a l'edifici dels jutjats, que és on va acabar. Els assistents en van haver de sortir enmig d'un cordó policial. Això va fer que alguns dels manifestants llencessin retrets als agents policials.

Milers de persones, unes 7.000 calculades a partir de l'estimació inicial de la Policia Local, van participar ahir a la manifestació, una de les més concorregudes que hi ha hagut els darrers temps a Manresa, tret de la del 3 d'octubre del 2017, i que va coincidir amb la vaga general. La convocatòria era d'entitats sobiranistes i els sindicats que van convocar la vaga.

Va començar a 2/4 de 7 de la tarda a la Ben Plantada, a la Bonavista. L'últim tram del Passeig ja era ple d'estelades i gent amb llaços, bufandes i motius grocs abans d'iniciar la marxa. També abans de començar ja es van sentir els primers crits de «llibertat presos polítics» i «independència». Va ser la tònica de tota la manifestació.

{C}

Milers de persones es manifesten a Manresa per la vaga del 21 de febrer

Milers de persones es manifesten a Manresa per la vaga del 21 de febrer

Una pancarta amb el lema «Sense drets no hi ha llibertat» encapçalava la marxa. La duien membres de l'ANC i representants dels sindicats convocants. També el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona.

La manifestació es va adreçar cap a la carretera de Vic, i es van tornar a sentir consignes com «Els carrers seran sempre nostres» i «No és un judici, és una farsa». Quan la capçalera va arribar a la Muralla del Carme, la cua encara era a mitja carretera de Vic. «Com està de gent?», va demanar en aquest moment Pesarrodona a un dels organitzadors. «Bé. Ple», va contestar mirant enrere.

La manifestació va avançar amb calma, sense presses. Amb la Policia Local desviant el trànsit a totes les cruïlles per on passaven els manifestants, i amb agents dels Mossos d'Esquadra mirant-s'ho de lluny. De tant en tant s'aturava per cantar Els Segadors.

De la Muralla va passar a la plaça de Sant Domènec i d'aquí cap al Born i el carrer Alfons XII en direcció als jutjats, que és on era previst que s'acabés. Va ser davant els jutjats on el desplegament de la policia catalana va impedir que continués. La capçalera es va aturar a mig carrer Arbonés, on els manifestants van quedar encaixonats, mentre la cua encara era a la Plana de l'Om. No es podia tirar ni endavant ni enrere.

Organització i comandaments dels Mossos d'Esquadra van negociar que es pogués llegir el manifest i que la gent pogués sortir per la plaça Montserrat i el carrer Santa Maria. I així es va fer. Un cordó policial d'on no s'entrava ni se sortia, dirigia la gent cap el Santa Maria. Això no va agradar a alguns dels manifestants, que van expressar obertament als agents el seu desacord amb la situació mentre anaven passant pel seu davant. Tot l'entorn dels jutjats va tardar estona a buidar-se.

La dirigent sindical de la Ustec Ester Plans va ser l'encarregada de llegir el manifest, que es va repetir en diverses ocasions perquè tothom el pogués escoltar. Va denunciar la «repressió» de l'Estat espanyol i la «retallada de drets civils, socials i polítics». «La dissidència es criminalitza i s'empresona», va afirmar.

També va alertar de l'auge de l'extrema dreta, «que mai no ha marxat», i va recordar que la vaga general és un dels instruments més poderosos «per fer sentir la nostra veu en tots els àmbits de la societat». Finalment va dir que «tenim dret a l'autodeterminació i a la plena sobirania».