Renfe assegura que va sancionar dilluns només tres passatgers dels que no van pagar bitllet per sumar-se a la campanya #Novull-pagarRenfe, iniciada arran dels dos accidents mortals que hi ha hagut des del novembre a l'R4, el primer a Vacarisses (20 de novembre) i l'últim a Castellgalí (8 de febrer). La vaga de bitllets va començar dilluns a Manresa i en altres municipis catalans per exigir millores al servei de Rodalies i continuarà els propers dies.

La companyia ferroviària ha confirmat a Regió7 que ha multat tres usuaris d'aquestes dues línies.

En concret, dilluns es va sancionar a Terrassa una persona que viatjava a l'R4 sense validar bitllet, una altra persona a l'R3 a Vic i un altre viatger a l'estació de Sant Andreu Arenal, del qual es desconeix si viatjava a l'R3 o l'R4.

El procediment habitual que segueix Renfe si una persona no porta bitllet és imposar-li una multa de 100 euros, que si paga al moment o en un termini de dos dies hàbils des de l'emissió de la multa es redueix a 50 euros; si no vol pagar se li demana que s'identifiqui i se li imposa una sanció administrativa; i si el passatger es nega a identificar-se, la compa-nyia pot avisar els agents de l'ordre públic perquè l'identifiquin.

L'acció de protesta es va posar en marxa a causa de la indignació generada per la manca d'inversió en una línia en la qual els trens tarden el mateix a arribar a Barcelona ara que fa 150 anys. Però no només això, sinó que, tot i avançar a velocitat de quadrúpede, hi ha hagut dos accidents mortals en menys de tres mesos.