Fa nou anys que se sap que la casa que hi ha a la cantonada de la Baixada dels Jueus amb el carrer de Na Bastardes ha d'anar a terra. Finalment, l'edifici, que és de propietat municipal, sembla que té de debò els dies comptats.

El pressupost base de licitació de l'enderroc, que es farà combinant mitjans manuals i mecànics, s'enfila als 103.558,09 euros i està previst al pressupost. Actualment, ha informat l'Ajuntament requerit per aquest diari, està en fase de contractació. Les empreses s'han presentat i cal fer el procés d'avaluació per adjudicar els treballs. La previsió és que aquesta adjudicació es faci els propers dies.

L'enderroc tindrà una durada d'un mes i, quant a l'import, a banda de l'enrunament pròpiament dit, tal com informa el document on s'explica el projecte d'enderroc de l'edificació, inclourà la retirada de la runa de l'immoble, situat al carrer de la Baixada dels Jueus, 7 cantonada amb el carrer de Na Bastardes, 8. Un cop a terra, caldrà fer la nova alineació dels vials (ara, la casa es menja un tros de vorera del Na Bastardes), juntament amb la nova vorera, i un mur de tancament a tot el perímetre del solar resultant. També caldrà refer part d'un antic mur de pedra caigut que hi ha al solar del costat (Na Bastardes, 6).

De final del segle XIX

L'immoble, segons la informació que consta al cadastre, data de l'any 1890, si bé als baixos hi ha elements que tot fa pensar que són medievals; ocupa una superfície de sòl de 195 m2 i la superfície construïda és de 1.109 m2. Està format per dos cossos d'edificacions junts, un de 66 m2 de superfície de sòl amb una coberta de terrat, i un altre de 129 m2 amb una coberta a dues aigües de placa de fibrociment (amiant).

No es tracta de l'enderroc total de l'immoble, sinó que es mantindran alguns dels elements existents per deixar el solar tancat i en condicions de seguretat i salubritat, especialment amb relació a la via pública, i es mantindrà la volta de pedra de la planta semisoterrani (accés pel Na Bastardes), que coincideix amb la part inferior de la mitgera, realitzada amb pedra.

Tot el tancament del solar es farà tant com sigui possible amb el mur de tancament de l'edificació, excepte en els punts on, a causa de la nova alineació dels vials, s'haurà de fer nou.

Prèviament a l'enderroc, s'hauran fet les feines de trasllat de la línia aèria de baixa tensió que passa grapada a la façana de l'edificació a enderrocar, que passarà subter-rània pel l'altra banda del carrer de Na Bastardes. També estarà realitzat el trasllat dels quatre punts de llum i de la seva instal·lació elèctrica d'enllumenat públic que pengen de l'edificació.

Pendent fa nou anys

La casa és propietat de l'empresa municipal Fòrum i l'enderroc està pendent fa nou anys, però no s'ha concretat fins ara per manca de diners. El 2014 una comunitat de propietaris del vial on està situat es va queixar que l'Ajuntament no l'enderroqués, tenint en compte el seu mal estat. L'any passat l'Ajuntament va informar que hi havia el pressupost aprovat i que estava previst que anés a terra, però s'ha endarrerit fins al 2019.

L'enderroc té certa complexitat perquè l'edifici és en un vial estret i el solar on es troba i els dos vials amb els quals limita presenten una topografia amb grans desnivells i/o salts de cota. Té tres façanes que donen a la via pública, mentre que la quarta és la mitgera que hi havia amb l'edificació que es va enderrocar. La façana per la Baixada dels Jueus fa 25,8 m i la del Na Bastardes, 15,9.

La coberta és d'amiant, que és un residu perillós i s'ha de gestionar com a tal, de manera que caldrà retirar-lo abans de l'enderroc.

La història de l'expropiació

Una vegada sigui a terra, es podran apreciar molt millor els darreres de disseny de la casa consistorial; un maqueta de la reforma fins i tot es va exposar al Museu d'Art Modern de Nova York.

L'edifici el va expropiar l'Ajuntament fa anys perquè, ja en el pla urbanístic del 85 i del 97, tota l'illa de cases on és es va qualificar com a equipament administratiu per ampliar l'ajuntament. A l'hora de la veritat, però, el que ha passat, atès que l'ampliació no s'ha fet ni ha estat necessària, ha estat perjudicar la revitalització d'aquest sector. En el darrer pla general, a petició de la CUP, es va incloure la possibilitat de poder-hi fer residencial dotacional (una residència d'avis, d'estudiants...).

Antigament, al baixos de la casa que aviat serà història hi va funcionar el bar Berna, que es va convertir després en el Marsupilami (Marsu), el Bonrollo i, finalment, abans de tancar, en el Refugi. Va ser un dels primers llocs on es van fer concerts en directe a Manresa. El darrer local que hi va funcionar va tancar fa més de deu anys.