El bon temps està sent un magnífic aliat, ahir dissabte i també avui diumenge, d'una 22a Fira de l'Aixada on ja hi havia ambient quan encara no s'ha fet l'obertura simbòlica de les portes de la ciutat medieval. Molta gent voltant i, a diferència d'ahir, embussos en punts com la plaça Major i el carrer de Sobrerroca, per posar només dos exemples.

Al carrer del Balç, ahir dissabte, mitja hora abans que obrís, ja hi havia qui demanava entrar a veure l'exposició de recreació històrica Retabulum, per on van passar 6.196 persones. Avui, es preveu que repeteixi l'èxit. La mostra explica com es feien els retaules medievals i ho complementa amb una exhibició de com es vestien els cavallers, de com es feia el calçat a l'edat mitjana i un taller d'ebanisteria. Grups que són la crème de la crème de la recreació històrica de la Península es cuiden del muntatge que forma part de la 2a Trobada de Recreadors Històrics al carrer del Balç, un espai ideal per a esdeveniments d'aquest tipus.

El punt informatiu de Turisme a la Plana de l'Om va rebre, ahir, 1.070 consultes i l'Oficina de Turisme, a la plaça Major, 565. Molta era de Barcelona i de Terrassa. En el seu tercer any formant part del recorregut de l'Aixada, la Vila Nova, que inclou el carrer de Vilanova i la plaça Gispert, tampoc no es va poder omplir de la gentada que en molts moments del dia va ser present en la majoria d'espais del mercat medieval.

Enguany, la plaça del Milcentenari ha desaparegut del recorregut perquè hi ha la instal·lació esportiva Cruyff Courts Manel Estiarte. L'exposició i exhibició d'aus rapinyaires s'ha traslladat a la plaça de Serarols, que al migdia es va omplir per assistir a una de les sessions. La taverna gallega ha baixat a la plaça dels Infants, que també es va emplenar, i l'exhibició d'esgrima, a la Gispert, on també hi ha una ludoteca medieval i d'on surt el seguici del bisbe.

Un tall al Vilanova

Malgrat tot, el fet que al carrer de Vilanova només hi hagi les parades que s'animen a posar els botiguers del vial crea un tall que impedeix que la gentada s'arribi a la Gispert que, a pesar d'això, va guanyant públic any rere any. Al migdia, es van omplir la quinzena de taules de fusta i bales de palla que hi van muntar els bars de la plaça; un lloc ideal per fer el vermut. Aquest és el tercer any que el carrer de Vilanova i la Gispert s'afegeixen al mapa de la fira. El primer any el muntatge va ser a càrrec dels botiguers i el passat i aquest ja se n'ha cuidat l'organització.

Al matí, amb els coordinadors artístics de l'Aixada anant amunt i avall, els primers espectacles rebent els primers aplaudiments i la gent fent el primer àpat del dia a base de pa amb tomàquet i botifarra a les tavernes muntades a la plaça Major, arrencava una fira que no va necessitar que arribés el migdia per omplir-se de gent. Per la Baixada dels Jueus arribaven els participants en els muntatges de les entitats -que són l'essència de la fira, juntament amb les parades- procedents del Coro de Sant Josep, on es canvien i maquillen. A les 2 del migdia, la direcció que van agafar va ser la del col·legi Oms i de Prat per dinar-hi.

Càmeres i famílies

Per la fira hi va voltar molta gent amb càmeres (el programa inclou un concurs de fotografia) i moltes famílies amb canalla que van trobar a la Plana de l'Om un espai fet a la seva mida. Aquesta plaça, que en les primeres edicions no aconseguia atraure gaire públic (com va passar a l'inici amb la del Milcentenari), els organitzadors, l'Associació Manresa de Festa i l'Ajuntament, han sabut dotar-la amb una oferta que ha tingut acceptació: els ponis, una granja amb galls, gallines i cabres que va fer les delícies dels més petits (i més grans) i un parell d'atraccions per al infants molt atractives. Ara, l'assignatura pendent és trobar un atractiu que també porti gent al carrer de Vilanova perquè a la plaça Gispert d'oferta ja n'hi ha.

El fet que ja no hi hagi res a la Milcentenari, on encara hi ha qui hi va treure el cap i va quedar parat en veure que estava buida, no va restar públic al carrer i a la plaça del Carme ni a la plaça d'Europa, tot i que els va costar una mica més d'arrencar. Sí que es va veure una mica més apagat el carrer del Joc de la Pilota i el de Sobrerroca, que s'anava animant a mesura que s'acostava a la plaça Major. Molta gent en aquesta plaça i també al carrer de Sant Miquel, a la Baixada de la Seu i al parc de la Seu. L'any que ve caldrà veure si s'incorpora al recorregut la nova Baixada dels Drets, actualment en obres.

Els números de la fira

Avui, la fira viurà la segona i darrera jornada, amb l'horari d'obertura de 10 del matí a 9 del vespre. Els Armats i el Grup Escènic Nostra Llar s'encarregaran d'obrir el portal del Carme, el de Sobrerroca i el de Sant Miquel, a 3/4 d'11, a les 11 i a 2/4 de 12, respectivament. Amb un pressupost que s'acosta als 98.000 euros, fan possible l'Aixada mig miler de persones de les diferents entitats implicades i 205 parades.