El públic més noctàmbul de la Fira de l'Aixada, que se celebra avui i demà al Centre Històric de Manresa, tindrà en aquesta 22a edició una proposta feta a la seva mida. Aprofitant que a la sala Els Carlins no hi ha cadires per la reforma que s'hi ha de fer, avui s'hi celebrarà una festa que s'allargarà fins a les 2 de la matinada. D'altra banda, els qui vulguin saber com era la vida, la guerra i la tortura al segle XIV ho podran descobrir a la Sala Gòtica de la Seu, que, com Els Carlins, s'estrena a la fira.

La vetllada als Carlins es farà després de l'espectacle El Misteri de la Llum al Carme, des d'on el rei Pere III i la reina Maria de Navarra i altres nobles arribaran a la sala del carrer de la Sabateria a les 9 del vespre. Allà, se'ls homenatjarà amb un pregó de benvinguda, una breu representació teatral i l'actuació del cor Lupulus Emsembla. Tot seguit, hi haurà concert i ball amb 4Cat. S'hi podrà sopar i el que es recapti es destinarà a la rehabilitació de la sala.

Per als amants de la història que vulguin conèixer més l'edat mitjana, a banda de la visita guiada a la Sala Gòtica per descobrir com vivia i moria la gent del segle XIV mitjançant rèpliques històriques, que només es farà avui, de 10 a 2 i de 4 a 9, també hi ha una proposta al carrer del Balç. Si l'any passat s'hi va mostrar com es vestia la gent a l'edat mitjana a través de la primera trobada de recreadors històrics, enguany els cinc grups participants mostraran els secrets de la pintura medieval a Retabulum. L'horari d'obertura serà de les 11 a les 2 i de les 4 a les 8, avui i també demà diumenge, amb l'entrada lliure.

Pel que fa als espectacles fixos i itinerants de les entitats, se n'estrenaran vuit. No hi faltaran els protagonitzats pel bisbe i el rei i, per segon any, les visites a la Seu guiades per qui va ser el seu arquitecte, Berenguer de Montagut.

98.000 euros

Amb un pressupost que s'acosta als 98.000 euros (semblant al de l'any passat), en aquesta Aixada, com ja es va fer per la festa major passada, una empresa especialitzada comptarà mitjançant els mòbils el públic assistent a la fira per tenir una xifra contrastada de la gent que atrau.

Quant als espais, cal tenir en compte que la plaça del Milcentenari ha desaparegut de l'itinerari habitual del mercat medieval pel fet que l'ocupa una nova instal·lació esportiva. Per tant, les activitats que s'hi feien s'han traslladat a altres espais. L'exhibició d'esgrima i exposició d'armes se'n va cap a la plaça Gispert, que es vol potenciar i on també hi haurà una ludoteca medieval infantil; la taverna gallega, cap a la plaça dels Infants, on ahir ja estava pràcticament muntada; i l'exposició i exhibició d'aus rapinyaires i tallers infantils, a la plaça de Serarols.