Primàries Manresa entra en el joc electoral amb Marc Olivé, de 44 anys i vinculat a l'ANC, com a cap de llista. Aquesta nova formació, que sorgeix de l'entorn de les entitats sobiranistes amb la voluntat de presentar llistes independentistes transversals a arreu del país, irromp en el panorama polític de la ciutat amb la voluntat d'inculcar un nou estil de fer política de base i fer una llista votada pels mateixos ciutadans, sense la necessitat de militar en un partit polític. Mantenen la intenció de concórrer a les eleccions municipals. Ahir a la nit, doncs, no només es va saber que Olivé encapçalarà la llista, sinó el nom de les persones que la integraran i en quina posició aniran.

Com en les nits electorals importants, els deu manresans que aspiraven a encapçalar la llista van esperar amb emoció a conèixer els resultats a l'establiment Gurmet Delicatessen, emplaçament que Primàries Manresa va escollir per donar a conèixer els resultats i que va donar un toc festiu el final de la jornada. No era important només saber qui encapçalaria la llista, sinó la quantitat de ciutadans que van anar a votar. I és que es tractava d'una candidatura oberta en què tots els veïns de Manresa, amb inscripció prèvia, van tenir l'oportunitat de votar les persones que hi concorrien per encapçalar la llista. Finalment, un total de 223 ciutadans hi van participar (187 de forma presencial i 46 de manera telemàtica), un 35% de les persones que s'hi havien inscrit amb la intenció de fer-ho. Una quantitat que ahir a la nit es donava per bona, tot i que Marcel·lí Reyes, que integrava el comitè electoral i va donar a conèixer les xifres, deia que «el fet de ser un cap de setmana llarg podria haver influït que el resultat no fos més alt». La llista electoral no seguirà exactament l'ordre en relació als suports rebuts ahir, sinó que hi haurà modificacions per complir la llei de paritat.

Marc Olivé es va proclamar vencedor amb un total de 114 vots, i a poca distància del segon, Arnau Padró, que va aconseguir-ne 108. En tercera posició va quedar Fina Casals, presidenta de la Plataforma No Més Morta a la C-55, amb 81 vots. «Estic molt content per tot l'equip. Estem canviant el guió de la manera de fer política i hem treballat per fer un procés net, obert i renovador, i ho hem aconseguit. I això és una fita», explicava ahir Olivé en saber que liderarà la candidatura.

Més oberts a la participació

El flamant líder de la formació explicava, a més, que a partir de dilluns el seu equip treballarà per elaborar un programa electoral que també pretén configurar de forma oberta i amb la implicació de tota la ciutadania. «Farem debats oberts i participatius en diferents àmbits. Farem una proposta ambiciosa com si haguéssim de governar», destacava Olivé. Ahir a la nit es respirava entusiasme entre els deu candidats i la vintena de persones que els acompanyaven en la proclamació dels resultats. El cap de llista no es va voler fixar ahir objectius electorals i va posar èmfasi a centrar-se «a mantenir la bondat de l'instrument polític». En aquest sentit, va afegir que Primàries Manresa es diferencia de les altres formacions perquè «és cent per cent oberta i no obeeix a despatxos de Madrid o Barcelona, i no té vincles amb grups empresarials i polítics», i més enllà del suport que rebin el dia de les eleccions municipals, reafirmava el seu compromís amb la ciutat.

Olivé té 44 anys i havia estat membre col·laborador del secretariat de l'ANC Manresa, posició que ha deixat per presentar-se a Primàries Manresa. És llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i, en l'àmbit del voluntariat i acció cívica ha estat implicat en l'AMPA de l'escola pública Flama i va ser president de l'associació TIC3 d'empreses tecnològiques.