El gust del menjar del segle XIV, amb un gran contrast d'agre i dolç i de dolç i salat en el mateix plat que, basant-nos en el paladar d'avui en dia, faria moltes receptes immenjables. La vestimenta que dueien els cavallers per protegir-se: la cota de malla, que els obligava a carregar entre 40 i 50 quilos, i el gipó de sota, fet de cotó, lli i llana entreteixits per frenar les fletxes i, de passada, per evitar que la malla se'ls clavés a la pell i els la cremés quan l'escalfava el sol. La túnica i les calces, que formaven la roba interior i que només podia veure la parella perquè per a l'època era com anar despullat. Els tipus d'elms i d'espases i, finalment, els estris d'execució i de tortura de l'Inquisició, com la serra, l'empalament i la piràmide, on es posava la persona asseguda amb l'orifici anal a la punta superior. I l'instrumental d'un cirurgià de fa 700 anys i les explicacions de com portaven a terme les amputacions.

Hi ha exposicions que es poden visitar sense necessitat que ningú les guiï. No és el cas de la que ha muntat l'empresa manresana d'investigació, divulgació i reconstrucció històrica i del patrimoni Fets Històrics. Nascuda el 2013 i amb nucli dur de quatre persones, no és el primer any que participa a l'Aixada. Ahir va estrenar la Sala Gòtica de la Seu per explicar-hi La vida, la guer-ra i la tortura al segle de la Llum. El millor van ser les explicacions del guia. Al final, els assistents, van poder gaudir a l'exterior de la sala d'una breu exhibició de la lluita entre dos cavallers. Els assistents, pocs a la visita de 2/4 de 2, van gaudir d'allò més la proposta. Avui, més.