Rrecomanaria les Brigades a totes aquelles persones que tinguin ganes de conèixer lluites per la defensa del territori a través d'organitzacions amb trajectòria en la lluita pels drets humans». Són paraules de Sílvia Reyes, que l'estiu de l'any passat va viatjar fins a Oaxaca (Mèxic) amb les Brigades de Solidaritat organitzades per l'Associació Catalana per la Pau juntament amb la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO.

Ella és una de les prop de 700 persones que al llarg dels darrers 25 anys han format part d'una d'aquestes brigades, una experiència que des de les dues entitats coordinadores defineixen com «un procés d'aprenentatge en la cultura de la solidaritat».

L'objectiu principal de les brigades és apropar els participants a la realitat dels països acollidors des d'una perspectiva oberta i plural, amb la idea de generar, a la tornada, vincles de coneixement mutu i col·laboració.

Una brigada es compon sempre de dues parts clarament diferenciades i que són igual d'importants: la formació prèvia i el desplaçament posterior al país.

En primer lloc, les persones interessades participen en un procés formatiu que serveix per situar el context de la brigada i proporcionar-los eines i habilitats per al seu recorregut sobre el terreny. Així, mitjançant diferents tallers i ponències, s'analitza el context internacional i algunes de les principals vulneracions dels drets humans i dels Objectius del Desenvolupament Sostenible que tenen lloc a cada país. El procés de capacitació s'entén, per tant, com un procés d'educació en la solidaritat i la justícia global.

La part pràctica: el viatge

Assolit aquest aprenentatge, es produeix (durant els mesos d'estiu) el desplaçament als diferents indrets, on tindrà lloc l'experiència i el coneixement directes per mitjà de comunitats i organitzacions locals. Perquè, tal com reflexiona Alba Farràs, integrant de la Brigada de Solidaritat a Palestina el 2018, «només pots explicar el que passa allà quan has tingut els peus i les mans sobre la terra i has pogut compartir estones amb les persones que viuen el conflicte».

Palestina és, juntament amb Colòmbia, Mèxic i la República Democràtica del Congo, una de les quatre destinacions que enguany rebrà brigadistes. Les persones voluntàries s'instal·laran a Ramallah, des d'on es desplaçaran a les ciutats de Jenin, Jericó, Tulkarem, Hebron i Jerusalem. Al llarg dels dies, es reuniran amb els líders de l'entitat Palestinian Farmers Union, cooperatives, grups de dones i organitzacions sindicals. També es trobaran amb les activistes de l'organització Stop the Wall, amb la qual podran conèixer casos concrets de vulneració del dret a la terra i a l'aigua per part de l'Estat d'Israel.

A Colòmbia, la Fundación para los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Centro y Oriente Colombiano serà qui acompanyarà les voluntàries en el seu recorregut per les zones rurals dels departaments del Meta i el Casanare. Allà, coneixeran diferents comunitats de base camperola i mantindran trobades amb dirigents de les Juntes d'Acció Comunal i persones defensores de drets humans de la regió. Finalment, a la ciutat de Bogotà, la brigada es trobarà amb les principals organitzacions de drets humans i sindicals.

A Mèxic, els brigadistes s'instal·laran a la ciutat d'Oaxaca, des d'on es desplaçaran a les diferents comunitats de la Serra Sud i de la costa del país. Es reuniran i s'entrevistaran amb dirigents i activistes de les comunitats i coneixeran l'experiència del treball de construcció del poder popular de les dones, així com la història de lluita i resistència de les comunitats indígenes mixteques agredides per grups paramilitars. També hi coneixeran projectes agroecològics.

I a la República Democràtica del Congo, la brigada s'instal·larà a Kinshasa, des d'on s'aniran reunint amb dirigents i activistes de l'organització Étoile du Sud, líders dels Comitès de Defensa de la Salut i de les Dinàmiques de Dones, Joves i Infants. Alhora, també coneixeran processos d'organització popular per a la millora de les condicions de vida en els barris, especialment el treball pedagògic per fer extensiu el concepte de gènere i els drets de les dones, així com la seva defensa, en tots els àmbits de la societat congolesa.

A la tornada de les brigades, es genera un espai de trobada de totes les persones que han participat en aquella edició, per tal de fer balanç conjunt de les experiències viscudes i donar l'oportunitat de continuar construint xarxes de solidaritat relacionades amb les realitats de cada país.

Tothom que estigui interessat a formar part d'una Brigada de Solidaritat durant els mesos de juliol o agost, pot assistir a una de les sessions informatives que les entitats organitzadores han programat per als propers mesos. En trobareu més informació a la pàgina web estiudesolidaritat.cat